Gazdaság

Kevesebb működőtőke érkezhet

Tovább tart a gazdaság lendülete, az infláció idén már nem csökken tovább, de a kormányzati előrejelzésnél kevesebb működőtőke-importot jósol a GKI előrejelzése.

Az első negyedévben tapasztat lanyhuló fejlődés után nekilendült a magyar gazdaság fejlődése – áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.


A magyar ipar az első negyedévi 2 százalék alatti mérték után áprilisban és májusban 9-10 százalék körüli ütemben növelte termelését. Ez az észt és litván dinamikával azonos, s messze meghaladja a cseh és szlovák 3-4 százalékos bővülését, vagy a stagnáló lengyel ipar tavaszi teljesítményét. Az EU egészének április-májusi ipari átlaga 0,4 százalék körüli. A magyar ipari export öt hónap alatt 6,3 százalékkal, a belföldi értékesítése 5,1 százalékkal emelkedett. Különösen a híradástechnikai és az építőanyag-ipar, valamint a járműgyártás fejlődése kapott nagy lendületet. A növekedés lényegében két régiónak, a közép-dunántúlinak valamint az észak-magyarországinak köszönhető.


Növekvő lakossági megtakarítások


A kiskereskedelmi forgalom üteme is gyorsult, az első negyedévi 3,4 százalék után április és május átlagában 6,5 százalékos növekedés következett be. Májusban a verseny- és költségvetési szektorban is érezhetően gyorsult a keresetek emelkedése, mégpedig – idén először – az előbbiben jobban. Az első öt hónapban a versenyszektorban közel 5 százalékkal nőtt a reálkereset. Hasonló növekedést produkált – a tavalyi 13. havi fizetés idei kifizetését figyelmen kívül hagyva – a költségvetési szektorban dolgozók jövedelme is. A lakosság valamivel több pénzt takarít meg, mint egy évvel ezelőtt, hitelfelvétele pedig érezhetően csökkent. Így a lakosság nettó megtakarításai jelentősen emelkednek, a 2003-as évi közel nulla után idén meghaladják a GDP 3,5 százalékát.


A prognózisnál kevesebb működőtőke


Az export hónapok óta jóval gyorsabban emelkedik, mint az import. A külkereskedelmi hiány várhatóan csak háromnegyede lesz a tavalyinak. A folyó fizetési mérlegben azonban e javulás nagy részét el fogja tüntetni a kamatokat és profitokat tartalmazó jövedelemkiáramlás. Ez utóbbiak túlnyomó részét azonban újra be fogják fektetni, s bővül a friss tőke beáramlása is. Az összes működőtőke beáramlása idén valószínűleg érezhetően meg fogja haladni a tavalyi 3 milliárd eurót.


Marad az infláció


Az infláció idén már nem csökken tovább, 2006-ban azonban 2,5 százalék körül lehet. A forint tartósan igen erős. Mindez az év során további, kis lépésekkel történő jegybanki alapkamat-csökkentést valószínűsít. Az év végén 6százalék körüli alapkamat várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik