Gazdaság

Lekerülhet a lepel a kutak oszlopairól

admin
admin

2005. 07. 29. 12:08

Az állam kötelezővé tenné a benzinkutak számára, hogy az előttük található nagy oszlopokra kiírják az üzemanyagok árait. A piac szereplői, bár értetlenkednek az állami beavatkozás készülődése láttán, állnak elébe a változásoknak.

Az utóbbi években általános gyakorlattá vált a benzinkutak előtt található úgynevezett totemoszlopokon az árlisták reklámponyvákkal való letakarása, amit a fapados kúthálózatban tulajdonos Magyar Autóklub nehezményezett.

Az árak letakarásának gyakorlata egyébként a Shell Hungary Rt. kútjainál kezdődött még 1999-ben; a cég ettől kezdve csak a magasabb minőségű üzemanyagok árait tüntette fel, így a kút mellett elhaladó autós csak úgy tudta meg például a 95-ös ólmozatlan benzin árát, ha behajtott a kúthoz.

A Shell gyakorlata később általánossá vált, mára már csak azok a kutak tüntetik fel az üzemanyagok árait jól láthatóan, amelyek vagy nincsenek komoly versenyhelyzetben, vagy nagyon olcsón adják az üzemanyagot. A legnagyobb magyar üzemanyag-kiskereskedelmi hálózattal rendelkező Mol Rt. úgy tájékoztatta lapunkat, hogy kútjainak többségénél, pontosabban 55 százalékánál ki van írva az ár, vagyis az oszlop nincs letakarva reklámponyvával.

Az Autóklub panasza mindenesetre értő fülekre talált a fogyasztóvédelemnél és az azt felügyelő minisztériumban. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) javaslatára a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség irodáiban előkészítés alatt van a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium úgynevezett árrendeletének módosítása, amely Mesterházy Attila politikai államtitkár szavai szerint „egy mondatnyi kiegészítéssel, a fogyasztóvédelmi törvény szellemiségéhez igazodva” az üzemanyag-kiskereskedelmi egységek számára kötelezővé tenné a korábban már alkalmazott gyakorlatot.

Az üzemanyag-kiskereskedő cégek, bár nem érzik az állami beavatkozás szükségességét, amennyiben ez valamennyi érintett szereplőre egyaránt érvényes lesz, állnak elébe a változásoknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

LIVERPOOL, ENGLAND - AUGUST 12: Wayne Rooney of Everton celebrates after scoring a goal to make it 1-0 during the Premier League match between Everton and Stoke City at Goodison Park on August 12, 2017 in Liverpool, England. (Photo by James Baylis - AMA/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.