Gazdaság

Veszteséges volt az első negyedben a Sony

A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai vállalata, a japán Sony és csoportja az üzleti éve júniussal zárult első negyedéről 7,3 milliárd jenes adó utáni veszteséget jelentett az egy évvel korábbi 23,3 milliárdos adózott eredmény után.

A cégnél az egész évi kilátást 10 milliárd jenre csökkentették csütörtökön az eddig tervezett 80 milliárdról. Az éves üzemi eredmény tervezetét 30 milliárd jenre fogták vissza 160 milliárdról, az átszervezések költségei és a tévék és a különféle audioberendezések piaci árcsökkenése miatt.

A film- és a zenekiadó részleg eredményei és a kisebb adóterhek ellensúlyozták némileg az elektronikai részleg veszteségét. Az elemzők szerint elavult gyártmányszerkezetű az elektronikai részleg, amely a bevétel kétharmadát adja, 34,3 milliárd jenes üzemi veszteséget szenvedett, a DVD-lejátszók, a tévék és a videokamerák olcsóbbodása miatt. A vállalatnál úgy vélik, hogy az elektronikai részleg ebben a pénzügyi évben is veszteséges lesz, egyvégtében harmadszor.

A Sony új elnöke nem bízik a gyors sikerben. Nehéz lesz elérni a tervezett, 10 százalékos üzemieredmény-rátát a 2006/07-es üzleti évben – mondta újságíróknak Csubacsi Rjodzsi, megerősítve korábbi borúlátását. A japán menedzser júniusban vette át a Sony elnöki tisztét, a közgyűlés megerősítése után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik