Gazdaság

Önkormányzatok pénz nélkül

Az önkormányzati szféra súlyos finanszírozási anomáliáit mutatja, hogy a települések harmada a neki járó állami hozzájárulásokból és saját költségvetéséből alapvető működését sem tudná biztosítani – írja a Világgazdaság.

Összesen 1095, önhibáján kívül működésképtelen önkormányzat mintegy 16 milliárd forintos támogatási igényét ismeri el jogosnak a Pénzügyminisztérium az idei első ütemben. Az érintettek kötelező feladataikat sem tudnák ellátni a kiegészítő állami forrás nélkül. Mind a helyhatóságok száma, mind a támogatás összege emelkedett tavaly óta.

Eredetileg 1160 önkormányzat szeretett volna összességében 21 milliárd forintot kapni. Az idei központi költségvetés az egész évre 12 milliárd forintot tervezett a forráshiányos települések támogatására, de a korábbi évekhez hasonlóan a tervezett összeg már az első ütemben sem elég, ezért most ismét átcsoportosításokra került sor.

A működésképtelen önkormányzatok magas száma évek óta gond, bár 2003-ban kissé csökkent, 2004-ben pedig stagnált a kiegészítő állami forrásra szoruló települések aránya. A támogatott helyhatóságok több mint 90 százaléka község vagy nagyközség. A legtöbb működésképtelen helyhatóság a korábbi évekhez hasonlóan most is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, de sok volt az igénylő Somogy és Zala megyéből is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik