Gazdaság

Robotrepülőgépet fejlesztene a kormány

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és elfogadta a középtávra szóló külgazdasági stratégiát.

Kóka János elmondta: kijelölték azokat a célterületeket, amelyek a külgazdasági stratégia számára kiemelten fontosak. Ezek: Délkelet-Európa, Kelet-Európa, Japán, Kína, India, Dél-Korea, valamint Észak-Amerika.

Az ágazatok között is meghatározták azokat a szakterületeket, amelyekre koncentrálni kívánnak a külgazdasági munkában. Ezek a magas hozzáadott értéket képviselő területek.

A miniszter szólt arról, hogy az 50 millió euró alatti befektetések is erőteljesebb ösztönzést kapnak. Így a 10 millió és az 50 millió euró között befektetők is egykapus ügyintézést vehetnek igénybe.

A kormány által elfogadott stratégián kívül szeptemberre koncepció is készül arról, hogy miként javítható a külgazdasági hálózat hatékonysága. Egységes megjelenésre törekednek, nagyobb szerepet kapnak a felügyeletben a nagykövetségek.

Kérdésre válaszolva a gazdasági és közlekedési miniszter határozottan cáfolta azt a Fidesz-politikusok által hangoztatott állítást, hogy Magyarország nagyobb segítséget ad Vietnamnak, mint a romániai árvíz sújtotta területeknek. A Fidesz politikusainak tudnia kellene, hogy Vietnamnak nemzetközi kötelezettség alapján nyújt 600 ezer dolláros segélyt Magyarország. Ennek mértékét az OECD, illetve európai uniós irányelvek határozzák meg – mondta. Az Erdélybe jutó a tőke, a hitel és az exportgarancia – tette hozzá – több nagyságrenddel haladja meg a vietnami segély összegét, tehát tényszerűen sem felel meg a valóságnak a Fidesz-politikusok állítása.

Kóka János összefoglalóan értékelte a Vietnamban, Szingapurban és Indonéziában tett magyar látogatás külgazdasági eredményeit. Elmondta, összességében 200 milliárd forint értékű projektekről sikerült megállapodást kötni. Az úton 18 cég vezetői voltak jelen, és további hat céget képviseltek. Többek között szó volt arról is, hogy miként lehetne az indonéziai piacra magyar búzát exportálni. Indonézia jelentős mennyiségű búzát importál évente főként Ausztráliából. Amennyiben a magyar búza eljut a tengerig, innen számítva a szállítás már versenyképes az Ausztráliából történő szállítással. Megállapodást kötöttek például robotrepülő közös fejlesztéséről is.

A miniszter felhívta a figyelmet Szingapúrral és Indonéziával kapcsolatban a külkereskedelmi aránytalanságra, amelyen változtatni kellene. Elmondta: Szingapúrba csak 57 millió dollárnyi a magyar export, miközben 530 milliónyi az onnan érkező import. Indonézia vonatkozásában ezek a számok 10,5 millió dollár, illetve 104,1 millió dollár. A vietnami 21 milliós export-import kiegyenlített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik