Gazdaság

Cáfolja az újabb PPP-tervet a pénzügyi tárca

Nincs szó arról, hogy újabb sztrádaszakaszok épülnének meg PPP-konstrukcióban – reagált a Világgazdaságban megjelent cikkre Kőszegi Márk, a Pénzügyminisztérium sajtófőnök-helyettese.

A lap megírta, hogy az Európai Bizottság nemrég közzétett jelentéséből az derül ki: a magyar hatóságok az állami vagyon értékesítéséből származó további egyszeri bevételekből, valamint újabb PPP-projektekből körülbelül 130 milliárd forintra számítanak. A tárca ugyanakkor a eddig azt kommunikálta, a büdzsét 40 milliárddal javítja, hogy a korábban gondoltnál több szakasz épülhet meg PPP-konstrukcióban.

A különbség nagy része abból adódik – magyarázta Kőszegi –, hogy most úgy számolunk, az érintett autópályák Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek (ÁAK) való átadásakor piaci értéken történik meg az elszámolás. A tervek szerint a beruházói és üzemeltetői funkciókat ellátó Nemzeti Autópálya Rt.-től (NA) a sztrádaszakaszok ősszel kerülnének át az ÁAK-hoz, ezért pedig utóbbi megtérítené az NA-nak az eddigi költségeket. Az NA Rt. ez idáig 178 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, ehhez jön még az említett 40 milliárdos tétel. Korábban úgy tervezték, az állami beruházások értékének megfelelő összeget, 218 milliárd forintot utal majd az ÁAK az NA-nak. A piaci értéken történő elszámolás ennél körülbelül 80 milliárddal nagyobb pénzmozgást eredményezhet, miután meg kell téríteni egyebek mellett az NA hitelfelvételének költségét is – mondta a sajtófőnök-helyettes. Néhány milliárd forint pedig a gyarapodó kincstári vagyon egyes elemeinek értékesítéséből származhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik