Gazdaság

Törvénysértő a Heineken vöröscsillaga?

admin
admin

2005. 07. 26. 12:55

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) panaszt tett a Fővárosi Főügyészségen, miután a II. és III. kerületi ügyészség elutasította feljelentését a Heineken sörön látható vörös csillag használata miatt.

A szövetség szerint, amennyiben törvényes a cég logója, akkor semmi sem gátolja, hogy fasiszta jelképek is megjelenjenek a hazai áruházak polcain. A büntető törvénykönyv rendelkezése ugyanis nem tesz különbséget a kommunista és a fasiszta jelképek ábrázolásának tilalma között, és az esetleges különbségtétel az Alkotmánybíróság szerint is súlyosan sértené a jogállam alapelveit.

A szövetség még július elején tett feljelentést a tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétsége gyanújával a Heineken termékeken látható logó kapcsán. A TEBÉSZ feljelentését első fokon a II. és III. kerületi Ügyészség elutasította. Arra hivatkozott, hogy a Heineken sörön látható vörös csillag törvénysértése csak „látszólagos”, mivel „nem állapítható meg, hogy jelen esetben a vörös csillag megjelenítése a mögöttes kommunista eszmékkel való azonosulást, illetőleg azoknak, mint saját politikai és erkölcsi felfogás megtestesítésének használatát jelentenék”.

A TEBÉSZ ezen érvet elfogadhatatlannak tartja. A szövetség álláspontja szerint, egyrészt a tiltó rendelkezés törvényi megfogalmazása nem kívánja meg a plusz politikai szándék felismerhetőségét a grafikai ábrázolás mögött, másrészt a jogegyenlőség és jogbiztonság elve alapján a jelképek és használóik között nem lehet különbséget tenni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.