Gazdaság

Tájékoztatás várható a Zwack-ügyben

A Zwack Unicum Rt. kedden sajtótájékoztatón ismerteti álláspontját az úgynevezett Zwack-ügyről, amelynek részleteit országgyűlési vizsgálóbizottság próbálja felderíteni.

A Zwack Unicum Rt.-nél 2001 őszén vizsgálat folyt arról, hogy megállapítsák, a cég vermutcsaládját helyes vámtarifaszám alá sorolták-e be. Egyes információk szerint a részvénytársaságnak több milliárd forintos adóhátralékot állapított meg a vám- és pénzügyőrségnek ez a vizsgálata, amely azonban nem került napvilágra, és a jövedéki törvény módosítása mentesítette a céget az adóhátralék befizetése alól. A Pénzügyminisztérium tartja magát ahhoz a korábbi kijelentéséhez, hogy semmilyen törvénytelenség nem történt az ügyben.

A bizottság most vizsgálja, hogy milyen összefüggések mutathatók ki a jövedéki törvény kormánypártok által történt, a költségvetésnek több tízmilliárd forint bevételkiesést okozó módosítása, ezzel a Zwack Unicum Rt. milliárdos adóhátralék alóli mentesítése, Zwack Péter volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő mandátumáról lemondása, továbbá a Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézetének a Zwack Unicum Rt.-t érintő vizsgálata és annak másfél éve elmaradó következménye, valamint Arnold Mihálynak, a Vám- és Pénzügyőrség volt országos parancsnokának a lemondása között.

A bizottság mindezekkel kapcsolatban vizsgálja Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter felelősségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik