Gazdaság

A munkaügyi lépések ősszel lépnek hatályba

A 100 lépés program munkaügyi intézkedéseiből már öt törvénymódosítás megjelent a Magyar Közlönyben. Ezek várhatóan ősszel lépnek hatályba.

A 100 lépés munkaügyi intézkedéseiből öt törvénymódosítás már megjelent a Magyar Közlönyben. Ezek a foglalkoztatás javítását elősegítő új szabályok ősszel lépnek hatályba – mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

A szociális partnerekkel még egyeztetnek arról a jogszabálytervezetről, amely szerint csak a rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkező cégek kaphatnának állami megrendelést és támogatást. A tervek szerint szeptember 15-ig közösen elfogadható formát találnak erre a jogszabály-módosításra – mondta Csizmár.

A munkavállalói jogok érvényesülésével foglalkozó miniszteri biztos intézményére a miniszteri rendelet már elkészült, jelenleg a biztos személyének kiválasztásáról folyik az egyeztetés – mondta a miniszter.

Szerdán is munkaüggyel foglalkozik a kormány


A kormány szerdán a 100 lépés program további munkaügyi intézkedéseivel foglalkozik. Várhatóan dönt a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságának javításáról, a munkaerő-kölcsönzés rendezettebbé tételéről, arról, hogy ne lehessen megkerülni a kötelező minimálbért irreális norma kikötésével. Foglalkozik még a kormány a Munka Törvénykönyve módosításának aktuális kérdéseivel is – tette hozzá Csizmár.

A miniszter foglalkozott az OECD ország értékelésével. Hangsúlyozta: a 100 lépés munkaügyi intézkedései, illetve a tervezett adó- és járulékcsökkentések egyaránt az OECD által javasolt változásokat szolgálják.

Átlag alatti munkanélküliség


Magyarországon 1998 óta egyenletesen bővül a GDP, a mutató javulása évről-évre meghaladja az Európai Unió átlagát, illetve a visegrádi országok értékeit – mutatott rá Csizmár.

Továbbá elmondta, hogy ebben az időszakban – bár kis mértékben – stabilan bővült a foglalkoztatás 1998-hoz képest,  évről-vére megelőzve az Európai Unió átlagát, és messze megelőzve a visegrádi országok csökkenő foglalkoztatását.


Ugyanez elmondható a munkanélküliség vonatkozásában is: a magyarországi értékek – szintén 1998-hoz viszonyítva – a 2004-ig tartó időszakban rendre az európai uniós átlag, és a visegrádi országok munkanélküliségi értéke alatt alatt vannak – hangsúlyozta Csizmár.

A miniszter kiemelte: a 2002-2004 közötti időszakban a termelékenység 10 százalékkal, a foglalkoztatás 0,9 százalékkal javult Magyarországon. Az Európai Unió 25 tagországának átlagában ezek a számok 3,4, illetve 1 százalék, az Európai Unió 15 tagállamában pedig 2,8, illetve 1,4 százalék.

Gazdasági-foglalkoztatási akcióprogram


A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: az idén az EU részére a tagországok egységesen három terület feladatait meghatározó, 2005-2007 közötti időszakra vonatkozó gazdasági-foglalkoztatási akcióprogramot dolgoznak ki. A három terület: makrogazdaság, vállalati gazdaság, foglalkoztatás.

A kormány a múlt héten fogadta el az akcióprogram kidolgozásának menetrendjét. A tervek szerint október 15-ig kell elkészíteni ezt az anyagot, addig a szociális partnerekkel is egyeztetnek – mondta Csizmár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik