Gazdaság

Drágább lesz a természetbeni juttatás

Szeptember elsejétől csaknem 17 százalékkal kerül többe a cégeknek az adóköteles természetbeni juttatás, mivel ezek után több tb-járulékot kell fizetniük. Éves szinten 8-9 milliárd forintos bevételre számít a pénzügyi tárca a szigorításból – írja a Világgazdaság.

Súlyos terheket jelent a vállalkozásoknak a július elején kihirdetett „az egyes pénzügyi tárgyú törvények” utolsó paragrafusa. E szerint ugyanis szeptember elsejétől módosul a tbj-törvény, s a jelenleginél több járulékot kell fizetni az adóköteles természetbeni juttatások után. Az új szabály váratlanul érinti a cégeket, tekintettel arra, hogy a kormány a száz lépés program keretében nem említette, hogy ilyen intézkedés a tervei között szerepelne, ráadásul már szeptember elsejétől.

„Övön aluli ütés”-nek nevezte a szigorítást Heinczinger Róbert, az Ernst & Young Tanácsadó Kft. partnere. Az adószakértő szerint azon még lehet vitatkozni, hogy a kormány az egyes jövedelemtípusok között melyeknek növelje az adó- és járulékterheit, az viszont már nem akceptálható, hogy a tehernövekedést egy merész húzással már szeptember elsejétől bevezeti. Ez az intézkedés már megint nem a kiszámíthatóságot segíti – hangsúlyozta az adószakértő. A nagyobb vállalkozásoknak, ahol kiterjedt cafeteriarendszer működik, széles az adóköteles természetbeni juttatások köre, akár százmilliós többletkiadást is okozhat már az idén a szigorítás, a kisebbeknél pedig vélhetően a feketegazdaságot erősíti.

Az szja-törvény által meghatározott adóköteles természetbeni juttatások köre rendkívül széles: ide tartozik – többek között – a reprezentáció, az üzleti ajándék adómentes részét meghaladó összeg, a cafeteriarendszerben a dolgozóknak juttatott adóköteles juttatások, a munkavállalóknak rendezett év végi partin történő vendéglátás, vagy például az adóköteles biztosítás is bizonyos esetekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik