Gazdaság

2006-tól csökkenhet a csődeljárások száma

admin
admin

2005. 07. 26. 07:50

Az idei csúcs után jövőre a fizetésképtelenségi eljárások stagnálása, enyhe csökkenése várható Magyarországon – áll az Euler Hermes csoport legfrissebb felmérésében.

2005-re 7800 csődeljárást valószínűsítenek a szakértők, amely az idei 3,7 és a jövő évi négyszázalékos gazdasági növekedés hatására stabilizálódik, illetve 2,5 százalékkal vissza is eshet. Az elmúlt években a gazdaság állapota paradox módon nem vagy csak részben mutatkozott meg a fizetésképtelenség miatt indított eljárások számának alakulásában.

Kozma András, az Euler Hermes igazgatósági tagjának véleménye szerint a magyarországi helyzet minden szempontból eltér a régióban versenytársnak tekintett országok által követett pályától, hiszen a fizetésképtelen vállalatok száma ezekben az országokban 2001–2002-től folyamatosan és jelentősen csökken. Figyelemre méltó, hogy a fizetésképtelen vállalatok számának növekedését tekintve Magyarország 2004 végén regionális összehasonlításban az élen, míg az összeurópai rangsorban második helyen állt. Mindez legfőként azért kiemelendő, mert a 2004-es magyarországi csődrekord elfogadható gazdasági makromutatók mellett alakult ki – véli Kozma.

Mikroszinten azonban a vállalkozások jelentős része nem érezte a magyarországi gazdaság állapotában bekövetkezett javulást. A belföldi piacra termelő cégek, illetve a nemzetközi tulajdonosi háttér nélküli exportőrök kevéssé érezték a javuló gazdasági feltételeket, míg a multinacionális vállalatok magyarországi leánycégei képesek voltak prosperálni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.