Gazdaság

Bővül a magyar-amerikai kereskedelem

A magyar-amerikai kereskedelmi forgalom folyamatosan növekszik, és a magyar termékek iránt van érdeklődés az amerikai piacon - nyilatkozta Király Ödön, az ITDH Los Angeles-i kereskedelmi szolgálatának vezetője.

Elmondása alapján az ITDH Los Angeles-i irodához 14 amerikai állam tartozik. A terület a fejlett technológiáról, kutatás-fejlesztésről, high-tech iparáról ismert, és egyre erősödik az élettudományok, valamint a biotechnológia ágazat.

Magyarország elsősorban az elektronika, elektronikai alkatrészgyártás, információtechnika, biotechnológia, komputer és ehhez kapcsolódó területen keres befektetőket.

A magyar vállalatok érdeklődése az amerikai piaci lehetőségek iránt az elmúlt másfél év alatt megújult, aminek egyik oka a dollár alacsony árfolyama. Ez a magyar befektetőket terjeszkedésre ösztönzi az amerikai piacon.

Jelenleg az USA-ban elsősorban elektronikával foglalkozó magyar cégek, illetve leányvállalataik vannak jelen, de más ágazatokban is ígéretes tárgyalások folynak magyar jelenlétről az amerikai piacon.

A KSH adatai szerint tavaly a magyar kivitel az USA-ba mintegy 1,7 milliárd dollár volt, ami 22,3 százalékos bővülés egy év alatt, az onnan származó magyar behozatal 988,7 millió dollárt tett ki, ami 60,7 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az idén az első négy hónapban a magyar behozatal 369,2 millió dollár volt 24,8 százalékkal több mint az előző év azonos időszakába. A magyar kivitel az USA-ba elérte az 576,8 millió dollárt, ami 29,8 százalékkal több az egy évvel korábbi időszaknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik