Gazdaság

Kovács: nem EU-konform az iparűzési adó

Véleményem szerint az iparűzési adó nincs összhangban az Európai Unió követelményeivel - mondta Kovács László a Magyar Európai Üzleti Tanács sajtótájékoztatóján. Az unió adóügyi biztosa közölte: véleményét már jelezte a magyar kormánynak, és vagy az adó megszűntetését, vagy nyereség alapúvá alakítását javasolja.

Kovács László elmondta: az EU alapelve, hogy egy ország adózási rendszerében csak egy forgalmi típusú adónem működhet, Magyarország esetében ezt a szerepet az általános forgalmi adó tölti be. Mivel az iparűzési adó vetítési alapja a társaságok éves árbevétele, ez is forgalmi típusú adónak tekinthető. A vám- és adóügyi biztos szerint az ügyben érdemes megvárni az Európai Bíróság döntését, mert Olaszország ellen hasonló ügyben folyik per.

A Pénzügyminisztérium illetékese a héten úgy nyilatkozott, hogy a Magyarországon alkalmazott iparűzési adó teljesen jogszerű és EU-konform, amely az unió és Magyarország közötti csatlakozási szerződésben nevesítetten szerepel, mégpedig az adó alapja és törvényi felső mértéke is. A tárca álláspontja szerint az uniótól kapott derogáció alapján 2007. december 31-ig hatályban maradhatnak az iparűzési adóban nyújtott kedvezmények, mentességek, ez is mutatja, hogy az EU ezt az adónemet elfogadta.

Az adónemnek jelentős szerepe van az önkormányzatok gazdálkodásában: teljes bevételük több mint 10 százalékát biztosító helyi adók 85 százalékát adja. Tavaly az önkormányzatoknak 310 milliárd forint bevételük származott az iparűzési adóból, az idei évre pedig 318,9 milliárd forint bevételre számítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik