Gazdaság

A tőzsde támasza a negyedik nyugdíj-pillér

A tőkepiaci szakmai szervezetek eljuttatják a kormánynak és a parlamenti pártoknak a Budapesti Értéktőzsdével (BÉT) együtt kidolgozott koncepciót a negyedik nyugdíj-pillérről- jelentette be Szalay-Berzeviczy Attila a BÉT elnöke.

Az egyszerűség kedvéért 4. pillérnek nevezett nyugdíj-előtakarékossági számlára – a javaslat szerint – tetszőleges összeget lehetne befizetni, a számlatulajdonos választana a befektetési instrumentumok (termékek) közül és a megtakarításhoz a nyugdíjkorhatár betöltésekor férne hozzá vagy egy összegben vagy járadék formájában. A szervezetek azt kérik a törvényhozóktól, hogy 2006-tól mindenki számára legyen hozzáférhető a nyugdíj-előtakarékossági számla

Az ösztönzés nem adókedvezmény, hanem – a lakástakarék-megtakarításokhoz hasonlóan – a számlán történő jóváírás lenne. A koncepció szerint a támogatás javasolt mértéke: az önkéntes nyugdíjpénztárakéhoz hasonlóan évi 100.000 forint, vagy a befizetés 30 százaléka.

A BÉT külön javaslata az – mondta Szalay-Berzeviczy Attila -, amit két héttel ezelőtt Gyurcsány Ferenc kormányfővel már ismertetett: ha a nyugdíj-előtakarékossági számlán éves átlagban a megtakarítás 70 százaléka részvényben van, akkor 150 000 forint lehetne a jóváírás felső értéke. A kedvezmény önálló lenne, nem vonnák össze más önkéntes megtakarítás kedvezményével.

A nyugdíj-előtakarékossági számla megszűntetése esetén a kedvezmények visszafizetésére köteleznék a tulajdonost. Ugyanakkor a megtakarítás a támogatással együtt örökölhető lenne, de ennek részletei még vita tárgyát képezik – tette hozzá a tőzsdeelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik