Gazdaság

Készül a jövő évi költségvetés

Rohamtempóban folyik a 2006. évi költségvetés előkészítése. A határidők tarthatók lesznek, bár az adótervekben való koalíciós megegyezés késlekedése csúszást okozott. Ez lesz az első olyan büdzsé, amely teljes egészében Gyurcsány Ferenc kormányfő nevéhez kötődik majd.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter külön-külön egyeztet a tárcák vezetőivel a jövő évi büdzsé terveiről – tájékoztatták a Világgazdaságot kormányoldalról. Ahogy legutóbb Gyurcsány Ferenc is kiemelte: az idén más metódusban készítik elő a költségvetést. A korábbi rend szerint a Pénzügyminisztérium tervezte meg a büdzsét, tájékoztatta az adott lehetőségekről a minisztériumokat, majd egyeztetett azokkal, s legvégső esetben a kormányfő mondta ki a végső szót a vitás ügyekben. Most először a „politikáról döntenek”, nem a pénzügyi tárca diktál. Így kell például a jövő évi adócsökkentések révén a költségvetésből kieső 200 milliárd forintot a tárcáknál megspórolni.

Gazdaságkutatók, elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek: az adócsomag jövőre életbe lépő elemei a kormányzati számításoknál nagyobb bevételkieséssel járnak. Elemzők már a tekintetben is szkeptikusak, hogy az említett 200 milliárdot meg lehetne spórolni a tárcáknál – pláne választási évben –, többen azonban úgy vélik, ennél nagyobb (300–500 milliárd közötti) szigorításra lenne szükség a konvergencia-programban vállalt jövő évi hiánycél tartásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik