Gazdaság

Júniusban 2,1 százalékos volt az eurózóna inflációja

Júniusban a nyersolajárak drágulása miatt a 2 százalékos - az Európai Központi Bank (EKB) által meghatározott - cél fölé, 2,1 százalékra emelkedtek a fogyasztói árak az eurózónában. A fogyasztási cikkek szélesebb körére kiterjedő inflációs nyomás azonban nem érezhető.

Az Eurostat, az EU statisztikai ügynökségének hétfői jelentése szerint a 12 tagú eurózónában a fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal drágultak az előző hónaphoz képest, és 2004 júniusához képest 2,1 százalékkal álltak magasabban. A szakértők várakozásaikban júniusra 0,2 százalékos havi, illetve 2,1 százalékos éves inflációt adtak meg.

Az éves áremelkedés mértéke február óta haladja meg, igaz csekély mértékben a 2 százalékos küszöböt, ami számos megfigyelőt megerősít meggyőződésében, hogy az EKB az eurózóna krónikusan gyenge gazdasági növekedése ellenére sem fogja mérsékelni az idén az irányadó kamatot.

Az inflációs ráta júniusi emelkedése döntően az energiahordozók árának havi 1,6 százalékos emelkedését tükrözi. Az energiaféleségek, az élelmiszerek, dohányáruk ingadozó árát nem tartalmazó maginfláció éves szinten 1,4 százalékos növekedést mutat, szemben a májusi 1,6 százalékos maginflációval.

Az EKB legutóbbi prognózisában az éves átlagos inflációt 1,8-2,2 százalék között adta meg az idei évre, jövőre pedig 0,9-2,1 százalékos áremelkedési ütemet vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik