Gazdaság

Egyezség a 2006-os EU-költségvetésről

Az európai uniós pénzügyminiszterek, magyar kompromisszumos javaslat nyomán Brüsszelben egyetértésre jutottak a 2006-os EU-költségvetésről, és első olvasatban elfogadták azt.

Az Európai Parlament tárgyalóküldöttsége – benne két magyar képviselővel, a szocialista Fazekas Szabolccsal és a fideszes Surján Lászlóval – viszont elégtelennek tartja a megszavazott összeget, így nem született egyezség, a tárgyalások folytatódnak. A tanácskozáson Magyarországot képviselő Katona Tamás, pénzügyminisztériumi államtitkár elmondta: az okozott vitát a tagállamok között, hogy egyes nettó befizető országok, főként Németország, Hollandia, Ausztria, komoly költségcsökkentéseket akartak elérni.

A javaslat a GNI 1,01 százalékában határozza meg a jövő évi EU-költségvetés kifizetési oldalát, azaz, ha csak kis mértékben is, de túllépi az 1 százalékos, szimbolikus határt, és emellett a mezőgazdaság és a strukturális alapok terén is elfogadható Magyarország számára – mondta Katona. Mindkét fejezetnél csak 150-150 millió eurós a csökkentés az Európai Bizottság eredeti tervezetéhez képest, miután eredetileg a nagyobb költségvetési visszafogásokat tervezők milliárdos tételeket akartak elvenni e két ágazattól.

Katona hangsúlyozta, hogy a pénzügyminiszteri tanácsülés eredménye még csak az első lépés a 2006-os költségvetés elfogadása felé, és a tárgyalások szeptembertől folytatódnak. Ennek fő oka, hogy a költségvetés ügyében a kormányoknak és az Európai Parlamentnek egyetértésre kell jutniuk, márpedig az álláspontok – mint a két fél pénteki, brüsszeli első egyeztetése is mutatta – még távol vannak egymástól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik