Gazdaság

Drágán készül a hazai tej

A csatlakozás óta a magyar tejtermelőket szinte elsöpörte a tízszeresére nőtt import, jelenleg ugyanis alig van ország Európában, ahol drágább lenne a tej – írja a Népszabadság.

Európai összehasonlításban Magyarországon jelenleg igen drágán készül a tej. A kereskedők így az olcsóbb importtejekkel próbálnak beszállni a hipermarketek diktálta véres árversenybe. A Tej Terméktanács adatai szerint tavaly, az első negyedévben még 1,3 millió dollár értékben hoztak be az országba külföldről – összesen 2554 tonna – tejet és tejszínt. Ezzel szemben idén, az első negyedévben az import értéke már elérte a 10,2 millió dollárt (ez 14 500 tonna tejet és tejszínt jelent).

A tejtermelők egységes piaci fellépésre készülnek. Az ország négy legnagyobb tejtermelő csoportja készül szövetségre lépni. Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács soros elnöke, a Fehérvártej Kft. ügyvezetője a Népszabadságnak elmondta: a debreceni Alföldi Tejértékesítő és Beszerző Kft., a mosonmagyaróvári Motej 2003 Szövetkezet és a paksi Dunamelléki Tejértékesítő és Beszerző Szövetkezet közös értékesítésbe, és beszerzésbe kezd. A négy szervezet tagjai adják a magyar tejtermelés 20-25 százalékát, s az összefogással veszteségeiket szeretnék mérsékelni.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése szerint a jelenlegi, literenként 62 forint körüli árszint hosszabb távon fennmaradhat az erőfeszítések ellenére. Így a termelők és a feldolgozók is további racionalizálásra, költségcsökkentésre kényszerülnek majd. Ugyanakkor a kutatók szerint ez az ár már megfelelő versenyképességet teremt a hazai tejiparnak arra, hogy a behozatallal felvegye a versenyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik