Gazdaság

12,9 százalékkal bővült az ipari termelés

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 májusában 12,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 10,1 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A termelés volumene az év első öt hónapjában 5,4 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 1,4 százalékkal emelkedett.

2005 első öt hónapjában az ipari export 6,3 százalékkal, májusban 10,8 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva. A májusi exportteljesítmény közel kétharmadát a villamos gép és műszergyártás illetve a járműgyártás adta. Az ipar január–májusi belföldi értékesítése 5,1 százalékkal, májusban 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 32,8 százalékkal a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő villamos gép és műszergyártás nőtt. Ehhez elsősorban a híradás-technikai termékek átlagon felüli termelése járult hozzá. Az év eddigi legmagasabb volumennövekedését érte el az egyéb nemfém ásványi termék gyártása (22,8 százalék), mely elsősorban az autópálya- és lakásépítéseknek köszönhető. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhatodát adó járműgyártás volumene 9 százalékkal bővült.

A feldolgozóiparban csak két ágazatban regisztrált a KSH jelentősebb visszaesést. A fafeldolgozás volumene 4 százalékkal, a textília, textiláru gyártása 8,4 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik