Gazdaság

Júliusban többlettel zár a büdzsé

A Pénzügyminisztérium 28,8 milliárd forintos államháztartási többletet vár júliusban. A tárca szerint a hónap végén a deficit pénzforgalmi szemléletben 959 milliárd forint lesz.

Áfa-korrekció

A pénzügyi vezetés módosította az éves tervezett áfabevételre vonatkozó prognózisát. Elemzők már korábban figyelmeztettek, hogy nem teljesülhet az eredeti célkitűzés. Most a PM is módosította az előrejelzését: 46 milliárddal, 1896 milliárdra taksálják a forgalmi adóból befolyó teljes éves bevételt. A teljes éves hiány azonban mégsem változik, mert szigorították a fejezeti zárolásokat.

Szufficites lesz az államháztartás júliusban – derült ki a Pénzügyminisztérium által közzétett adatokból. Ez azt jelenti, hogy míg júniusra a tervezett éves hiány tetemes részét sikerült összeszedni, ezután – összhangban a pénzügyi vezetés korábbi kijelentéseivel – elérkezett a szufficites időszak. Júliusban 28,8 milliárd forint többlettel zár a költségvetés – derült ki a végleges júniusi adatok ismertetésekor.


Az elkövetkező hónapokban, legjelentősebb mértékben decemberben sufficites egyenlegek várhatók – mondta Katona Tamás, közigazgatási államtitkár. Az egész évre tervezett, 1022 milliárd forintos államháztartási hiányt az első háromnegyed évben már túllépik ugyan (1083 milliárd forint lesz), de Katona szerint az elkövetkező szufficites hónapok – azok közül is kiemelkedik majd december – visszakorrigálják az egyenleget. Ezért tartható lesz az eredetileg tervezett a pénzforgalmi alapon számolt 4,4, az ESA ’95 alapján számolt 3,6 százalékos hiány. Mindezt tovább javítja – igaz csak a számok, nem pedig a valós egyenlegek szintjén – a tavaly ősszel engedélyezett nyugdíjpénztári befizetések miatti 0,5 százalékos korrekció.


A júniusi adatokból kiderül, hogy a társasági adókból származó bevétel 18,5 százalékkal múlta alul a 2004-es júniusi szintet, s összesen 33,9 milliárdra rúgott. Az egyszerűsített vállalkozói adóból származó bevételek viszont 20 százalékkal haladták meg az előzetes várakozásokat, így júniusban 2,7 milliárd forint bevétele keletkezett ebből a költségvetésnek, első félévben összesen 44 milliárd forint, vagyis ezzel a teljes éves tervezett bevétel közel 60 százaléka teljesült.


Csökkent viszont a játékadóból származó bevétel: 4,6 milliárdos, 1 milliárddal kisebb adóbevétele származott a költségvetésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik