Gazdaság

GKM-vizsgálat államtitok kiszivárgása miatt

Kóka János gazdasági miniszter vizsgálatot rendelt el olyan, a beruházások ösztönzésével kapcsolatos adatok kiszivárgása miatt, amelyek államtitoknak minősülnek.

A miniszter az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a Népszabadság szerdai számában megjelent, a beruházások ösztönzésével kapcsolatos cikkben olyan adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek államtitoknak minősülnek.

Mint mondta, a cikkben egyes adatok nem a megajánlott összeget mutatják, hanem az ilyenkor lehetséges támogatási keret felső határát. Ezek pedig államtitkot képeznek – tette hozzá. Szerinte a keretmaximum nyilvánosságra kerülése többmilliárdos kárt is okozhat az országnak. Kóka János elmondta azt is, hogy a cikkben szereplő adatok egy része pontatlan, mivel a támogatási arányok nem a valóságnak megfelelőek.

Laptársunk cikke azt elemezte, hogy a külföldi nagyberuházások hazánkbavonzása sokszor csak úgy lehetséges, ha a beruházó cégeknek többmilliárd forintos támogatásokat nyújtanak. Korábban adókedvezményekkel csábították az országok a cégeket, de az EU-ban ez tilos, ezért mostanában a térség országai különböző beruházásösztönző támogatásokkal csábítják a multinacionális termelővállalatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik