Gazdaság

Bárzsing

admin
admin

2005. 07. 14. 08:00

Muscat lunel, másképpen (sárga) muskotály, régi magyar nevén bárzsing. Ősi szőlőfajta, melyet népszerűvé tesz intenzív, könnyen érthető illata-aromája. Azt írja a Szőlőfajta-ismeret, hogy szinte minden évben jelentősen rothad, de hát melyikünk nem? Jó esetben ez aszúsodást jelent, egy jó muskotály-aszú istenbizonyíték. A sárga muskotály állítólag a darazsaknak is kedvence.


A Degenfeld meghatározó pincészete az új Tokajhegyaljának. Vagy 100 hektár, 35 termő, príma dűlők a Terézián, a Mézesmálon és a Galambosban, magas, hektáronként 6800-as tőkeszám, a tarcali feldolgozó előtt négycsillagos szálloda, Tokajon étterem és kommunikációs centrum, 150 ezer palack körüli kibocsátás. Szóval nem kispályán játszik az ősi tokaji német/magyar grófi család, mely a rendszerváltást követően élesztette újjá a XIX. században már virágzó pincészetét.

A Degenfeld muscat lunel-je világos zöldessárga bor, remek muskotályos illatot-ízt ad, a csontszáraznak tűnő ízkép hátterében üde savak csillognak, és kerekded test örvendeztet. Jóllehet a bor félszáraz, élénk savai és egyensúlya okán nem édes érzetet ad. Eszményi nyári bor. Mindig is a legkellemesebb gasztroborok egyike volt, a Rakaczki Gábor készítette változata férfiasabb karakterű, mint a Degenfeld előző borásza, Bárdos Sarolta által komponált verzió. Rakaczki borai tiszta, koncentrált, tálentumos borok, volt szerencsém végigrághatni a 2004-es hordómintákat: zöld lánggal lobogó, ígéretes, nagy bor lesz némelyik, gondolom. (Az a hír járta 2004-ről, nem jó év, pedig jó. Aki a balkáni forróságú 2003-ban elrontotta a borát, „akassza fel magát” lehetőleg máma még. A hűsebb-bonyolultabb múlt év borász-év volt, azaz komoly borásztudást igénylő kihívást jelentett.) Az egyszerű, megszokott, jó megjelenésű palack 1267 forintos áron pörög a polcokra. Tíz-tizenegy fokra lehűtve jó aperitif, beszélgetőbor, pompás fehér húsú hal-bor, jól illik a kínai konyha illatos-omlós elemeihez, borzasztó sokat le lehet nyelni belőle, könnyen mattot ad az embernek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.