Gazdaság

Már a 2006-os hiányért aggódik az unió

A magyar kormány hatékony lépéseket tett az idei hiánycél elérése érdekében – áll a várakozásoknak megfelelően az Európai Bizottság szerdai üléséről kiadott közleményben. A testület szerint a 2006-os, 2,9 százalékos hiánycél elérése érdekében fontos kiigazítások szükségesek.

Az Európai Bizottság szerdai ülésének közleménye figyelmeztet: a magyar büdzsé állapota továbbra is ingatag, és a 3,6 százalékos deficitcél betartása érdekében a kormány valamennyi tervezett intézkedését hatékonyan végre kell hajtani.

A dokumentumból kiderül: az Európai Bizottság már a jövő évi deficitcél teljesíthetősége miatt aggódik, mivel a testület szerint a bejelentett adócsökkentések a bevételeket mérséklik, míg a beruházásokra fordított összeg emelkedik, ami a büdzsé kiadásait növeli. A testület szerint így óvatos költségvetésre és fontos kiigazításokra lesz szükség jövőre.

A megfelelő intézkedések

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a Pénzügyminisztérium 100-ról 160 milliárd forintra emelte az államháztartási tartalék mértékét, majd ebből 125 milliárd forintnyit zárolt, vagyis az adóbevételek elmaradásának kompenzálásaként letiltotta ezt az összeget.

Ezen túlmenően úgy határozta meg a minisztériumok maradványtartási kötelezettségét, hogy az egyes tárcák év végi maradványösszegének meg kell egyeznie az év eleji összeggel, továbbá néhány milliárd forintnyi többletbevétel érdekében módosította a szerencsejáték-törvényt, bővítette a járulékfizetői kört, és a harmadik országokból származó importnál visszaállította a kivetéses rendszert (ami 8-10 milliárdos többletbevételt hozhat a konyhára).

Korábban az Európai Unió vezető testülete sokszor bírálta a magyar kormányt az általa elégtelennek tartott deficitcsökkentő intézkedések miatt. A bizottság álláspontjának látszólagos változását a FigyelőNetnek nyilatkozó elemzők részben politikai okokkal magyarázták.

Ősszel a miniszterek döntenek

Az Európai Bizottság mostani ajánlása azt jelenti, hogy a hazánk ellen indított – egyébként semmilyen szankcióval nem járó – túlzott deficit miatti eljárásban nincs szükség újabb lépésre.

A bizottsági ajánlásról az uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa őszi ülésén dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik