Gazdaság

GVH: nincs málnakartell

A termelők kartellre gyanakodnak, a versenyhivatal inkább beszerzési ár alatti málna- és ribizliértékesítésről beszél.

A hétvégi híradásokban hangzott el, hogy az alacsony felvásárlói árak miatt egyre több málna- és ribizlitermelőben merül fel a kartell gyanúja.


Balla Mihály, a Fidesz országgyűlési képviselője a FigyelőNet megkeresésére elmondta, hogy egyre több termelőtől hallja azt a problémát, hogy nagyon alacsony a málna és ribizli felvásárlói ára. Bármelyik hűtőházhoz vagy felvásárlóhelyhez fordulnak, mindenhol ugyanazt az alacsony árat ajánlják nekik, miközben a boltok polcain három-ötszörös áron kínálják a gyümölcsöket. Balla szerint a túlságosan nyomott felvásárlói ár és az eladási ár közötti nagy különbség miatt gyanakodnak kereskedői kartellre a termelők.


A Gazdasági Versenyhivatalhoz még nem érkezett be ezzel kapcsolatos bejelentés – mondta el a FigyelőNet megkeresésére Horváth Anita, a hivatal sajtófőnöke. Bár kartellre vadhúsfelvásárlásnál volt már példa, de a málna- és a ribizlifelvásárlók esetében ez nem valószínű. A rendelkezésre álló információk alapján Horváth szerint itt inkább beszerzési áron aluli értékesítésről van szó, mintsem kartellről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik