Gazdaság

Az EU elfogadja a magyar hiánycsökkentő lépéseket

Az Európai Bizottság a magyar kormány számára kedvező álláspontra jutott: úgy véli ugyanis, hogy a budapesti vezetés által az államháztartási hiány csökkentésére javasolt lépések - ha azokat teljes mértékben megvalósítják - elegendőek ahhoz, hogy az idei magyar államháztartási deficitet a kitűzött célra, a bruttó hazai termék, a GDP 3,6 százalékára csökkentsék.

Ennek megfelelően a testület szerdai ülésén azt fogja javasolni, hogy egyelőre nem szükséges újabb lépéseket hozni Magyarország ellen a túlzott deficit miatt indult eljárásban. Mindezt az EU-bizottság szerdai ülésére készült javaslattervezet tartalmazza, amely eljutott a Reuters hírügynökséghez, amely hétfőn Brüsszelben nyilvánosságra hozta.

A Magyarország ellen a túlzott deficit miatt indult eljárás során az EU-tagállamok pénzügyminiszterei márciusban jóváhagyták az Európai Bizottság ajánlásait az államháztartási hiány csökkentésére, s ennek keretében július 8-ig adtak határidőt a magyar hatóságoknak, hogy pótlólagos lépéseket magukba foglaló, hatékony intézkedést hozzanak a 2005-ös deficitcél elérésére.

A bizottsági határozat-tervezet mindenesetre figyelmeztet, hogy ha a tervezett intézkedéseket nem tartják be pontosan, akkor szükség lehet arra, hogy a testület újabb ajánlásokat hozzon magyar ügyben. Egyben azt is leszögezi: alaposan figyelni fogják a 2006-os magyar költségvetést, különösen azt, hogy sikerül-e tartani az akkorra tervezett, a GDP 2,9 százalékán megállapított deficitcélt. A testület szerint a magyar vezetésnek vigyáznia kell, hogy a tervezett adócsökkentések ne torpedózzák meg ezt a célkitűzést, különösen, mivel a költségvetési helyzet még mindig sérülékeny. Az EU-bizottság egyben úgy foglalt állást, hogy a magyarok által az idei évre várt, 3,9 százalékos GDP-növekedési ütem némileg optimistának tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik