Gazdaság

Alig lesz infláció

Rövid távon akár 1 százalékig is leviheti az inflációt a magyar kormány által bejelentett adócsomag, a maginfláció pedig nullára csökkenhet - áll a Merrill Lynch helyzetjelentésében. A pénzintézet szakértői szerint költségvetési kiigazítás nélkül 15 százalékkal magasabb lehet az államháztartási hiány a tervezettnél.

A befektetési bank júliusi előrejelzése szerint bizonyosra vehető, hogy középtávon negatív hatással lesz a maginflációra az adócsökkentés, de a most bejelentett csomag – amelynek áfa-összetevője “félhivatalos utalások szerint” az inflációs kosár 54 százalékát érinti – 2006-ban akár 2,7 százalékpontot is lefaraghat a teljes kosárra számított fogyasztói inflációból. Ez jövőre 1 százalékig is csökkentheti az átfogó inflációt, és nulla közelébe a maginflációt.

A Merrill Lynch előrejelzése szerint mindez az idén még fél százalékpontnyi kamatcsökkentést tesz lehetővé az MNB-nek; a cég ezt két részletben, júliusra és augusztusra várja. Az elemzés szerint a maginflációhoz mért jegybanki reálkamatszint az idei eddigi 2,50 százalékpontos kamatcsökkentés után is még 4,80 százalék, a nominális kamatszint pedig 5,00 százalékponttal haladja meg az euróövezetit, vagyis változatlanul Magyarország kínálja az egész közép-európai térségben a legnagyobb hozamelőnyt.

A befektetési bank elemzői szerint a kormány idei deficitcélja nem teljesül. Emlékeztetnek: az évnek ebben a szakaszában 2000-2003 között átlagosan a teljes évi deficitcél 43 százaléka, tavaly 81 százaléka teljesült. Amennyiben nem lesz jelentős költségvetési kiigazítás, az idei előirányzott éves deficitcél mintegy 15 százalékos túlhaladása várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik