Gazdaság

Fővárosi szállodák kihasználtsága a legjobb

2005 első félévében a vendégéjszakák száma nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 56 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Az adatszolgáltatást teljesítő szállodák átlagosan 56 százalékos szobafoglaltságot jelentettek a vizsgált időszakra. 68 százalékos, illetve ezt meghaladó szobakapacitás-kihasználtságot a fővárosi négy- és ötcsillagos egységek értek el, amelyek egy évvel korábban 64 százalékos foglaltsággal működtek. A vidéki szállodák kihasználtsági mutatója egyik vizsgált csoportban sem érte el a 49 százalékot. A legalacsonyabb (38–40 százalékos) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy-, illetve ötcsillagos és a balatoni háromcsillagos szállodák üzemeltek.

2005 első hat hónapjában a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6 százalékkal bővült az előző év első félévéhez képest, ami a budapesti házakban nagymértékű (7–14 százalékos) volt. Az ország keleti és nyugati felén üzemelő egységek által regisztrált vendégéjszakák száma csökkent vagy kisebb mértékben (3–5 százalékkal) növekedett. A Balatonnál mindkét kategóriában 5 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak az adatgyűjtésre kijelölt szállodák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik