Gazdaság

Vészhelyzetre

A növekvő információtömeggel párhuzamosan a vállalatok biztonság iránti igényei is erősödtek.






Vészhelyzetre 1

Vészhelyzetre 2
Nagykapacitású tárolók. Védett adatok.
Vészhelyzetre 3

Ellentétben a közkeletű vélekedéssel, nemcsak árvíz, földrengés vagy terrortámadás okozhat katasztrófahelyzetet az informatikai rendszerekben. Az egyik hazai cégnél például a meghibásodott légkondicionáló berendezésből kifolyó víz tett tönkre több szervert és tároló kapacitást. Szerencsére a vállalkozás élt a folyamatos biztonsági mentés lehetőségével, így a telephelytől távol őrzött másolatról rekonstruálni tudták a megsemmisült adatokat.

A szeptember 11-i események óta az óriáscégek után immár a kis- és középvállalatok is egyre komolyabban veszik a katasztrófavédelmet az IT területén. A The Enterprise Strategy Group (ESG) elemző cég felmérése szerint a vállalatok adattárolással foglalkozó szakembereinek 63 százaléka szeretné a jövőben folyamatait az adattárolási infrastruktúrák biztonságára koncentrálva fejleszteni, s közel felük akarja a meglevő tárolási megoldások biztonságát fokozni.




Vészhelyzetre 4
Profilbővítés
Jóllehet, a külső adattárolási megoldások terén világszerte piacvezető a Boston melletti Hopkingtonban található EMC, a neve – mivel csak business-to-business alkalmazásokat nyújt – nem olyan ismert, mint a HP-é vagy az IBM-é. A 21 ezer alkalmazottal, 8,23 milliárd dolláros árbevétellel büszkélkedő társaság – többek közt a Symmetrix és a Clariion nagyvállalati tárolórendszerek, s a fix tartalmak tárolására szolgáló Centera gyártója – a 2001-et követő iparági válságból, s a kutatás-fejlesztés forszírozásával és tudatos szoftverpiaci akvizíciókkal lábalt ki. A társaság az elmúlt években felvásárolta a heterogén információvédelmi megoldások terén piacvezető Legatot, a vállalati tartalommenedzsment szoftverekben élenjáró Documentum céget, a szerver-virtualizációs szoftvereket fejlesztő VMware-t, a kis- és középvállalkozásoknak biztonsági megoldásokat kínáló Dantz társaságot és az táblázatmenedzsment-automatizációban utazó Smartsot, majd az általuk nyújtott megoldásokkal tette teljes körűvé portfólióját.

Vészhelyzetre 4
Vészhelyzetre 3

„A vállalatok által kezelt információ mennyisége évente legalább 60 százalékkal nő, s egyre több törvényi előírásnak kell megfelelniük e téren is” – hívja fel a figyelmet például a Sarbanes-Oxley-irányelvből fakadó fokozódó adatszolgáltatási kötelezettségre David Goulden, az adattárolási és információmenedzsment megoldásokat nyújtó EMC ügyféltevékenységért felelős alelnöke (lásd a keret írást).


A cég szerint a 2005-ös év egyik IT-slágertémája a biztonság. A rendszeres biztonsági mentés fontosságával már tisztában vannak a cégek. „A felhasználók kétharmada azonban nem titkosítja a biztonsági másolatot” – figyelmeztet egy további kockázatra Tony Prigmore, az ESG szenior elemzője. Az adathordozók napi fuvarozásánál célravezetőbb, ha netes kábel, vagy külön erre dedikált üvegszálas kapcsolat köti össze a telephelyet a tartalék szerverteremmel.


A duplikálás természetesen extra költséggel jár, ám a második szerver a mentések szüneteiben végezheti a „nem életfontosságú” feladatokat, például vezetői kimutatások készítését. Katasztrófahelyzet esetén pedig átveszi az elsődleges gépterem funkcióit. Az EMC tapasztalata szerint a legjobb, ha „vészhelyzetben” minimális emberi beavatkozással képes erre. A nagyobb cégek általában rendelkeznek katasztrófa-helyreállítási tervvel is, ám azt nem feltétlenül tesztelik.






Vészhelyzetre 3
Vészhelyzetre 3

Pedig ilyenkor lehetne időben rájönni arra, hogy az elsődleges gépterem leállásakor hiába „ugrik be” a másodlagos, lehet, hogy az nem képes egyedül kiszolgálni a cég igényeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik