Gazdaság

Lemond a román kormányfő

Hamarosan új választásokat írnak ki Romániában, miután Tariceanu román miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy kormánya le fog mondani.

A kormányfő azután jelentette be lemondását, hogy a román alkotmánybíróság szerdán visszaküldte a parlamentnek a tulajdonviszonyok és az igazságszolgáltatás reformjára vonatkozó törvénycsomagot. “Ma este tájékoztatom Basescu elnököt döntésemről” – közölte Calin Popescu Tariceanu a kormányülés után.

Az alkotmánybíróság szerdai döntése elodázza az Európai Unió által követelt igazságügyi reformot, amely feltétele Románia 2007-es EU-csatlakozásának. Az unió figyelmeztette Romániát, hogy felvételét egy évvel elhalasztják, ha nem hajtja végre gyenge hatékonyságú igazságügyi rendszerének reformját.

Neelie Kroes, az EU versenypolitikai biztosa májusban figyelmeztette a román vezetőket, hogy elhalaszthatják az ország uniós csatlakozását, ha Bukarest nem lép fel keményebben az illegális szubvenciók ellen. Neelie Kroes közölte, hogy verseny- és trösztellenes törvényeit Bukarestnek mihamarabb összhangba kell hoznia az EU-jogszabályokkal, máskülönben a 2007. januárra tervezett csatlakozást teszi kockára.

A román csatlakozási szerződésben az EU fenntartotta magának a jogot arra, hogy amennyiben az ország reformjai megtorpannának, akkor 2008-ig elhalaszthatja Románia belépését az Unióba. A Bizottság 2005 novemberében hozza nyilvánosságra a román országjelentést, amelyben górcső alá veszi az addigi eredményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik