Gazdaság

Késhetnek az EU-pénzek

Két évet csúszhat az EU-támogatások felhasználásának megkezdése a hétéves pénzügyi keretterv elfogadásának késlekedése miatt – véli Danuta Hübner regionális politikáért felelős biztos.

A lengyel EU-biztos szerint azzal, hogy júniusban nem született egyezmény a leendő pénzügyi perspektíváról, az „utolsó határidőt” is túllépték ahhoz, hogy nyugodt körülmények között, időben minden feltétel együtt legyen a regionális politikai programok elkészítéséhez – írja a Világgazdaság.

Hübner annak kapcsán beszélt erről, hogy az Európai Bizottság elfogadta a kohéziós politikai programokhoz alapul szolgáló stratégiai irányelvet. A dokumentum a tagországok számára ad iránymutatást a 2006 utáni nemzeti fejlesztési terveik kidolgozásához. A biztos szerint normális körülmények között a folyamat 18-20 hónapot vesz igénybe. A bizottság most arra biztat mindenkit, hogy tekintsenek el a sorrendiségtől, és egymással párhuzamosan tegyenek lépéseket az egyes területeken az előrehaladásra. Ezzel, úgymond, a veszteség még mindig csökkenthető.

A biztos nem tagadta, hogy támogatna egy őszi csúcsot a költségvetésről, mert ha októberben megszületne a pénzügyi perspektíva, még mindig viszonylag minimálisra lehetne szorítani a veszteségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik