Gazdaság

Bod: ellentmondásos a magyar gazdaság kirobbanó sikere

admin
admin

2005. 07. 07. 17:06

A volt jegybankelnök a gazdasági miniszterrel egyetért abban, hogy egységes nemzeti gondolkodásra lenne szükség az ország versenyképességének javítása érdekében, de a gazdaság kirobbanó sikeréről szóló hirdetési kampányt ellentmondásosnak tartja.

Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterrel egyetért abban, hogy Magyarország versenyképességének javítása érdekében nemzeti konszenzusra lenne szükség – adta hírül az MTI.


Bod az újságírók előtt folytatott csütörtöki vitában arra hívta fel a figyelmet, hogy ha folytatódik a trend, a makrogazdasági mutatók alapján az euró bevezetéséhez kitűzött céldátumok nem garantálhatók. Kóka viszont ismételten leszögezte, hogy a kormány elkötelezett a konvergencia program mellett, és ha kell költségvetési lefaragásokkal, kiigazításokkal, de az ország 2008-ra el fog jutni az eurózóna “előszobáját” jelentő ERM II árfolyamrendszerbe.


Inog a bizalom


Az államadóssággal kapcsolatban a volt jegybankelnök megjegyezte: az Európai Központi Bank 2004 második félévére vonatkozó jelentése nem tartja megfelelőnek az akkori időszak  GDP-arányos 59 százalékos adósságszintjét, (holott a maastrichti kritérium 60 százalékot enged meg). Véleménye szerint ennek az lehet az oka, hogy a központi bank nem hiszi el az adatot.

Bod Péter Ákos elmondta, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa napokon belül újabb jelentést hoz nyilvánosságra a magyarországi túlzott deficit miatt. Bár nem várható büntetés, mégis komoly jelentőséggel bír az eljárás – hangsúlyozta.


A miniszter eközben ismét emlékeztetett arra, hogy az idei év első negyedévében beáramló 1,1 milliárd euró közvetlen működőtőke a befektetők bizalmát tükrözi.

Ellentmondásos “kirobbanó siker”

Bod Péter Ákos ellentmondásosnak nevezte a gazdasági tárca által különböző napilapokban megjelentetett hirdetést a magyar gazdaság “kirobbanó sikeréről”. Továbbá megjegyezte, hogy a Top 100 vállalat, valamint a kis- és középvállalkozások várakozásai a gazdaság iránti csökkenő bizalmat mutatják.

Kóka a hirdetéssel kapcsolatban jelezte, hogy külföldi lapokban is terveznek hasonló kampányt. A konjunktúra indexek alakulásával kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy a trend megegyezik az unióéval.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.