Gazdaság

Bod: ellentmondásos a magyar gazdaság kirobbanó sikere

A volt jegybankelnök a gazdasági miniszterrel egyetért abban, hogy egységes nemzeti gondolkodásra lenne szükség az ország versenyképességének javítása érdekében, de a gazdaság kirobbanó sikeréről szóló hirdetési kampányt ellentmondásosnak tartja.

Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterrel egyetért abban, hogy Magyarország versenyképességének javítása érdekében nemzeti konszenzusra lenne szükség – adta hírül az MTI.


Bod az újságírók előtt folytatott csütörtöki vitában arra hívta fel a figyelmet, hogy ha folytatódik a trend, a makrogazdasági mutatók alapján az euró bevezetéséhez kitűzött céldátumok nem garantálhatók. Kóka viszont ismételten leszögezte, hogy a kormány elkötelezett a konvergencia program mellett, és ha kell költségvetési lefaragásokkal, kiigazításokkal, de az ország 2008-ra el fog jutni az eurózóna “előszobáját” jelentő ERM II árfolyamrendszerbe.


Inog a bizalom


Az államadóssággal kapcsolatban a volt jegybankelnök megjegyezte: az Európai Központi Bank 2004 második félévére vonatkozó jelentése nem tartja megfelelőnek az akkori időszak  GDP-arányos 59 százalékos adósságszintjét, (holott a maastrichti kritérium 60 százalékot enged meg). Véleménye szerint ennek az lehet az oka, hogy a központi bank nem hiszi el az adatot.

Bod Péter Ákos elmondta, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa napokon belül újabb jelentést hoz nyilvánosságra a magyarországi túlzott deficit miatt. Bár nem várható büntetés, mégis komoly jelentőséggel bír az eljárás – hangsúlyozta.


A miniszter eközben ismét emlékeztetett arra, hogy az idei év első negyedévében beáramló 1,1 milliárd euró közvetlen működőtőke a befektetők bizalmát tükrözi.

Ellentmondásos “kirobbanó siker”

Bod Péter Ákos ellentmondásosnak nevezte a gazdasági tárca által különböző napilapokban megjelentetett hirdetést a magyar gazdaság “kirobbanó sikeréről”. Továbbá megjegyezte, hogy a Top 100 vállalat, valamint a kis- és középvállalkozások várakozásai a gazdaság iránti csökkenő bizalmat mutatják.

Kóka a hirdetéssel kapcsolatban jelezte, hogy külföldi lapokban is terveznek hasonló kampányt. A konjunktúra indexek alakulásával kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy a trend megegyezik az unióéval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik