Gazdaság

Újabb “varázsszer” forgalmazót büntetett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megbírságolta az Avalon Kft-t. mivel az a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy a Vivax, Metabol, Oxitarm és Életkristály termékek forgalmazása, valamint az azokkal kapcsolatos tájékoztatás során termékeinek gyógyhatást tulajdonított.

A Versenytanács a céget a jogsértő magatartás további folytatásától eltiltotta, továbbá helyreigazító nyilatkozat többszöri közzétételére, valamint 30 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A versenyfelügyeleti eljárás során az OÉTI (Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete) a GVH megkeresésére kifejtette álláspontját a Kft. egyes termékeiről.

A “Metabol reklámanyagának szövege azt az illúziót kelti, hogy a termék rendszeres szedésével lefogyunk, megszűnnek a bőr és hajproblémák, az izületi fájdalmak, a szívizom károsodása, a vérnyomásproblémák, a menstruációs panaszok és a depresszió. Ezek a hatások nem elvárhatók az étrend-kiegészítő készítményektől. A felsorolt problémák betegségek, amelyek megoldása az orvos feladata gyógyszer ill. gyógyhatású készítmények segítségével.”

Az Oxytarm kapcsán az OÉTi kifejtette, hogy a „reklámanyagban feltüntetett hatások (segít a székrekedés, hasmenés, aranyér, bélgyulladások esetén, a Candida elleni küzdelem nélkülözhetetlen eszköze stb.) megtévesztők, azt sugallják, hogy az említett betegségek megszűnnek a termék fogyasztásával.

A Vivax kapcsán az OÉTI tudatta, a reklámanyagban feltüntetett hatások (növeli a szexuális vágyat és fantáziát, fokozza a potenciát és a libidót, csökkenti a depressziós tüneteket) élelmiszer készítményeken nem szerepelhetnek.

A közlemény szerint a GVH súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vizsgált társaság ügyvezetője hasonló tárgyban indult, marasztalással záruló eljárásban szereplő vállalkozás vezető tisztségviselője volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik