Gazdaság

Tovább faragják a költségvetést

A bejelentett 200 milliárdos megtakarítás helyett 400 milliárdot kell elérni jövőre – értesült a Népszabadság. Az adócsökkentésen túl az autópálya-bevételek is hiányoznak majd a büdzsének.

A Népszabadság információi szerint a Pénzügyminisztérium már 400 milliárdos kiadáscsökkentéssel számol. Az adóváltozásokból származó 200 milliárdos kiesést a kabinet két intézkedéssel kívánja pótolni. Egyrészt, megvonják a minisztériumok önálló támogatási, pályáztatási lehetőségeit és csak az uniós pályázatok magyar finanszírozását engedélyezik, amellyel 120 milliárdot spórolhatnak meg. Másrészt, a minisztériumok racionalizálásával további 80-120 milliárd maradhat a kormánynál.

Ahhoz azonban, hogy a kabinet tartani tudja magát a hiánycélhoz a GDP 0,9 százalékával – vagyis majd 200 milliárd forinttal – csökkenteni tudja a hiányt, és az egyhavi többlet-nyugdíjat is ki tudja fizetni, valamint korábbi vállalásait is be tudja tartani további megszorításokra is szükség lesz. A pénzügyi tárcának ráadásul le kell mondani egy 150-200 milliárd forintos bevételi forrásról, amit az idén megváltozott autópálya-finanszírozási rendszer jelentett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik