Gazdaság

A műszaki engedélyekkel úszhat el a csepeli szennyvíztisztító

Az ellenzék szerint késés miatt elúszhat a csepeli szennyvíztisztítóhoz az EU-támogatás. A projektet előkészítő cég vezetője szerint még van idő, bár a hatósági engedélyek megszerzésével már nem késlekedhetnek - értesült a Népszabadság.

Deák András (Fidesz-MKDSZ), a városháza közbeszerzési bizottságának elnöke szerint a projekt késésben van, eddig mindössze egy pályázat részvételi felhívása jelent meg.

Brüsszel 2004 decemberében döntött a támogatásról. Az unió előírásai alapján ettől számított két éven belül kell szerződést kötnünk, vagyis legkésőbb jövő év végén – mondta el a Népszabadságnak Oszkó Károly, a beruházás előkészítésével megbízott fővárosi cég, az Enviroduna ügyvezető igazgatója is. A vezető elismerte, hogy műszaki szempontból sürget az idő, a hatósági engedélyek megszerzésére nincs több “tartalék idejük”.

A szennyvíztisztító a tervek szerint az évtized végére épülne meg. Az óriásberuházás költségei meghaladják a 180 milliárd forintot, ennek 65 százalékát fedezné az unió, húsz százalékot állna az állam. A főváros a saját részének nagy részét hitelből fedezi. Az Európai Beruházási Bank (EIB) által kötendő hitelszerződést legutóbbi, június végi ülésén hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik