Gazdaság

Megérkezett a kemény lej

Ma fizethetnek először az új nemzeti valutával a románok. A bankok legközelebb hétfőn nyitnak.

Nagy változás előtt áll az elmúlt évben épphogy magához tért román gazdaság. Immár a lakosság számára is érezhető változást hozott a július. A tavaly rekordméretű gazdasági növekedést, idén adócsökkentést, majd adóemelést maga mögött tudó országban hatályba lép ugyanis a román jegybank 2004. november 17-én indított kezdeményezése: megjelenik a kemény lej.

Az új lej, a jelenleg futó, s a román rendszerváltás után rendkívüli mértékben inflálódott nemzeti valutát váltja fel. Az átváltási kurzus végtelenül egyszerű lesz: négy nullát elvesznek a régi pénz végéről.

Hosszú búcsú

A románoknak azonban nem kell hamar búcsút inteniük az elmúlt évtizedben megszokott, halvány színekben pompázó és sok nullával tarkított bankjegyektől. A külföldi turistát gyakran zavarba hozó hatalmas összegek 2006 közepéig láthatók lesznek a boltok polcain. A régi lej továbbra is vígan élheti világát, hiszen a boltokban 2006 végéig elfogadják. Sőt mi több, a Román Nemzeti Bank ezen túl is beváltja az elavult pénzeket, 2009. december 31-ig.

A jegybank cseles bevezetési taktikát választott. Júliusban – az átváltás pillanatában – csupán a forgalomban levő pénz negyedét cserélik le, majd fokozatosan – az elkövetkező másfél évben – tartják vissza a maradék régi típusú lejt. A legkülönösebb váltás a valutaárfolyamok feltüntetésében várható. Amíg a boltokban eltűnnek a nullák, a valutakurzusok esetében „mindössze” a tizedesvessző vándorol balra.

A román újságok szerint nagy az izgalom az országban. A pénzintézetek június 29-én bezártak, és többségük csak a következő hétfőn, július negyedikén nyit majd ki újra. Pénteken zárva marad a bukaresti értéktőzsde, a másodlagos elektronikus tőzsde, a Rasdaq és a nagyszebeni tőzsde is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik