Gazdaság

Júniusban nőtt a tőzsde forgalma

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényforgalma júniusban 24,7 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest, kétszeres árfolyamértéken számolva 757,54 milliárd forintot tett ki a brókercégek jelentései alapján készült összesítésében.

A hitelpapír szekció forgalma ugyanakkor visszaesett, így a tőzsde azonnali forgalma összességében 12,9 százalékkal emelkedett, 794 milliárd forintot ért el júniusban. A határidős piaci forgalom is jelentősen nőtt májushoz képest.

Az idén az első félévben összesen 4329 milliárd forint kétszeres értékben kereskedtek a brókercégek a tőzsde részvénypiacán, az azonnali összforgalom pedig 4733 milliárd forintot ért el. Az előző év azonos időszakához képest a részvények adásvétele 61 százalékkal növekedett, míg az összforgalom 58 százalékkal bővült.

A befektetési és kárpótlási jegyek forgalma 125,6 millió forint volt, 31 százalékkal kevesebb, mint májusban.

A brókercégek forgalmi listáján a K and H Equities a második helyről az élre került júniusban, a társaság 126,5 milliárd forint értékben kereskedett a részvénypiacon. Az előző hónap listavezetője, az Erste Bank Befektetési Rt. a második helyen végzett 116,5 millió forintos forgalommal. A harmadik helyet a Cashline Értékpapír Rt. szerezte meg 89,1 milliárd forintos forgalommal. Az előző hónap harmadik helyezettje, a Concorde Értékpapír Rt. az ötödik helyre csúszott vissza, megelőzte őt a HVB Bank Hungary Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik