Gazdaság

Az e-bank sincs mindig nyitva

Lehet-e hétvégén netbankolni? Már a kérdés feltevése is nonszensz, pedig van olyan hazai bank, ahol csak akkor elérhetők az online szolgáltatások, amikor a bankfiók is nyitva van.

Szabályozva

A pénzforgalomról, a pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökről a 232/2001-es kormányrendelet szól. Használja ingyenesen elérhető hatályos törvénytárunkat, amelyből könnyen kikeresheti az ide vonatkozó jogszabályt is!


Az e-banki szolgáltatások nagy előnye, hogy a bankfiókok nyitvatartásától függetlenül elvileg bármikor elvégezhetjük folyó(számla)ügyeinket. A gyakorlat azonban időnként rácáfol erre. A virtuális bankok némelyike sajnos meglehetősen valódi nyitvatartással dolgozik: hétvégén és késő este nemhogy tranzakciókat nem végez, hanem még rálátást sem enged a számlánk egyenlegére. A FigyelőNet körbenézett, hol, mi a szokás.

Vannak hiányosságok

A legszomorúbb tapasztalatokat a K&H e-bankjában szereztük. A lakossági ügyfélkörrel állítólag nincs baj, de a kkv-szektor online kiszolgálása több mint sérelmes. Az ügyfelek egy részének ugyanis, egészen pontosan a 102-essel kezdődő számlaszámmal bíróknak (a másik fele az ügyfélkörnek 104-es) az internetes banki ellátása legfeljebb akkor gördülékeny, amikor a cég képviselője egyébként is befáradhatna a bankfiókba, és személyesen elintézhetné bankügyeit.

A 7*24 órás elérhetőségből így 5*10 óra lesz – sovány vigasz, hogy ez a netbank felhasználói kézikönyvében is pontosan le van írva: délután 5 és reggel 7 óra között, valamint hétvégeken még a számlaegyenleget sem lehet lekérdezni. A számla történetét egyébként nem csak a 102-esek nem láthatják délután 5 után, és nem csak ők nem kaphatnak számlakivonatot ebben az időben, hanem a 104-esek sem (vagyis az egész vállalati klientúra), utóbbiak viszont legalább 0-24 óráig adhatnak megbízásokat átutalásokra, lekötésekre, felmondásokra.

„Eseti korlátozások”

Megkeresésünkre egyébként a banktól azt a választ kaptuk, hogy „a vállalkozói e-bank jelenleg még 3 számlavezető rendszerhez kapcsolódik, emiatt az egyes rendszerbeli eltérések az elérhetőséget, és az ügyfelek által használható funkionalitásokat esetenként korlátozzák.” Az eseti korlátozás ugyan meglátásunk szerint nem egyenértékű azzal, hogy a már említett számlakör számára minden hétvégén és minden munkanapon az esti órákban használhatatlan az e-bank, de eme rendszerbeli hiányosság értesüléseink szerint hamarosan – talán már június közepén – megoldódik.

Az el nem érhetőség oka, a bank tájékoztatása szerint, lehet még a vállalati számlavezető rendszer migrációja, amelynek egyébként egyik célja pont az, hogy jobb legyen a szolgáltatás. Emiatt egyelőre rendszeres karbantartások, upgrade-ek zajlanak az Electra szerveren (a kkv e-bank ezen keresztül dolgozik), ezen időszakok alatt a szolgáltatás nem használható. Előfordulnak úgynevezett migrációs hétvégék (ilyen volt a legutóbbi is), ekkor péntek estétől vasárnap estig szünetel a rendszer, de legalább előre értesítik az ügyfeleket. Mindenesetre a teljes migráció hamarosan befejeződik – tájékoztatták lapunkat a banknál – „ezt követően az állásidők menniysége biztosan visszaáll a normális, évi néhány alkalomra”.

A rendszer elérhetetlensége nem pusztán kényelmi és időbeli aggályokat vet fel (nem beszélve arról, hogy az alacsonyabb költségektől is elesünk), hanem például a biztonsági követelmények maradéktalan érvényesülését is. A számláját interneten nyomon követni nem tudó ügyfelekkel szembeni visszaélés esetleg nagyobb eséllyel következik be, a csalás észlelése lassabban történik meg és a bank felé történő jelzés is csúszhat – az ügyfél önhibáján kívül.

Jobb példák

A többi hitelintézet (a Budapest Bank, az OTP, az Erse, az MKB, az IEB, a HVB vagy a CIB), információink és a bankok tájékoztatása szerint, az alapvető szolgáltatások tekintetében tartja a 7*24 órás munkaidőt, vagyis gyakorlatilag bármikor elérhetővé teszi a számlatulajdonos számára, hogy lekérdezze egyenlegét, számlatörténetét, illetve átutalási vagy egyéb (például lekötési) megbízásokat indítson el. A tényleges pénzmozgással járó tranzakciókat hétvégén illetve munkaidőn túl (általában este 6 után) már nem teljesítik, csak más- vagy harmadnap, a számlavezető rendszer legközelebbi nyitásakor dolgozzák fel.

Ez alól legfeljebb a bankon belüli átutalások jelentenek kivételt, jóllehet nem általános jelleggel. Körkérdésünk eredménye azt mutatta, hogy jelenleg a CIB az egyetlen, amelyik jóvá is írja a bankszünnapon érkezett pénzeket, igaz csak akkor, ha a terhelendő és az ellenoldali számlát is nála vezetik.

Technikailag persze gond nélkül kivitelezhető lenne az is, hogy a bankközi elszámolások hétvégén is teljesüljenek – vélik a szakemberek -, ám ez elsősorban nem technikai kérdés. Egyrészt az érvényben lévő jegybanki szabályok, illetve a pénzforgalomról és az elektronikus fizetési eszközökről szóló kormányrendelet sem írnak elő effélét, másrészt lehet némi ellenérdekeltség a bankok köréből is. A jelen körülmények között ugyanis van egy nem is olyan kicsi mozgástér a tekintetben, hogy mikor utalnak el, vagy mikor írnak jóvá bizonyos összegeket, így könnyen el lehet játszani például a kamatokkal…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik