Gazdaság

Gyurcsány többre készül, mint egy reformra

A 100 lépés program konkrét elemeit a jövő héten ismerteti a kormányfő, de ezek egyike lehet a gyes melletti munkavállalás megreformálásának kérdése - mondta el Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak adott szombati interjújában.

A miniszterelnök a napokban kezdi meg a száz lépés program kormányzati intézkedéseinek bejelentését. Lapunknak Gyurcsány Ferenc ezek közül a gyes melletti munkavállalás és a segélyezés új szabályairól szól. Kifejti, hogy amire most készül, az több mint reform. Célja, hogy a kis hazugságokra épülő ország követhető szabályokkal és nyugodtan élő országgá alakuljon, még ha ez nem kecsegtet is kampányelőnyökkel.

A miniszterelnök kifejtette: már egy évtizede három és öt százalék közötti a gazdaság fejlődése, javulnak a jövedelmi pozíciók, nő az export, csökken az infláció. Véleménye szerint azonban 2000-2001 fordulója környékén a magyar gazdaság letért az egyensúlytartó növekedés pályájáról, és ezen az úton haladt 2004. közepéig (az első pénzügyminiszter-váltásig). Mint mondta ebben az időben állami eszközökkel gerjesztették a belső fogyasztást, de a gazdasági fejlődést is. Nagyon nagy summát öntött az állam a szociális rendszerbe és a gazdaságba – rosszul, rossz célokra, rossz struktúrában. “A tüneti kezelés után most belefogunk a terápiába” – hangsúlyozta a kormányfő.

A 100 lépésről és a gyesről

A 100 lépés programjáról szólva kifejtette: nem egy darab reformot szeretne véghez vinni, hanem szinte minden területen egyszerre és egy irányba kell indulni. “Több ez, mint reform, mert a nemzeti közösség és a személyes felelősség határainak, feladatainak újraértékeléséről van benne szó. Mi a dolgunk, mit várhatunk egymástól, az államtól? Ez nem is száz lépés, sokkal több. Akár a döntések számát, akár azok horderejét veszem számba” – fogalmazott Gyurcsány.

A főbb irányokról szólva elmondta, foglalkozni kell a foglalkoztatáspolitikáról, az egészségüggyel, a családtámogatás, az önkormányzati finanszírozás rendszerével és az oktatással.

“Úgy állunk, hogy a jövő héten már elkezdhető a konkrét lépések ismertetése.” Ezek egyike lehet a gyes melletti munkavállalás kérdése – utalt rá Gyurcsány. “A gyes mellett ma tilos dolgozni. Gyesen van 170 ezer anya. A gyermekgondozási segély összege azonban nem elég ahhoz, hogy valaki eltartsa a családját, vagy akár csak jelentősen segítsen ebben. Mégsem dolgozhat szabadon. Ez normális szabály? Miért nem azt mondjuk neki, hogy dolgozzon? Mi pedig tudjuk, hogy amikor pici a gyerek, akkor nehezebb elmenni mellőle, rendezzük át már ezt a három évig egyforma gyest, kapjon mindenki az elején többet, később arányosan kevesebbet, de akkor mehessen dolgozni, anélkül, hogy hazudnia kellene. Aztán úgy alakítjuk át a segélyezés rendszerét, hogy az ösztönözzön a munkavállalásra, a munkahely megkeresésére” – hangsúlyozta a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik