Gazdaság

Több száz milliós extra teher a bankoknak

A bankok és befektetési vállalkozások 60-800 millió forintos extra költséggel számolnak annak kapcsán, hogy 1-2 éven belül meg kell felelniük a Bázel II elnevezésű új követelményrendszernek – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által a szektorban most elvégzett felmérésből.

A PSZÁF kérdőívét 29 bank, 10 befektetési vállalkozás, valamint a takarékszövetkezeti szektor érdekképviseleti szervei válaszolták meg. Az intézmények fele, azaz 15 hitelintézet a 2007. január 1-jei indulással számol, 12-en egy évvel későbbi startot valószínűsít.

Ismeretes, hogy a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság 2003. április 29-én jelentette meg az új tőkeegyezményre vonatkozó legújabb ajánlás-tervezetét, amelyben egyebek mellett új tőkemegfelelési követelményeket, szavatolótőke-számítást, a kockázatok számbavételének új módját írja elő az intézmények számára és számos hazai jogszabály módosítását is igényli.

Komoly költségek

A felkészülésre fordítható anyagi és emberi erőforrások rendelkezésre állása meghatározó tényező az új szabályozás követelményeinek való megfelelés biztosításában. A felkészülésben aktív szerepet betöltő intézményeknél mintegy 10-40 főt foglalkoztatnak, amely nagy szóródást mutat. A nagyobb önállósággal bíró leányvállalatok jellemzően külső tanácsadókat is igénybe vesznek, a módszerválasztáshoz kapcsolódó eltérés elemzések lefolytatásán túl elsősorban adattárház-építési, adatbányászati, tehát IT területen.

A költségek jelentős részét a szoftver licence, és általános tanácsadói díjak teszik ki, a költségtervekben 60-800 millió forint szerepel. A megadott adatok nem összehasonlíthatók, mert van, ahol az éves költségeket, és van, ahol több évet felölelő költségterveket adtak meg az intézmények.

A leginkább problémás területek

A válaszadó intézmények öt fő területet jelöltek meg, melyek az új szabályozásra történő felkészülésükben a legnagyobb nehézséget jelentik. E kérdéskörök egyrészt a szabályozást érintik, másrészt pedig magára az intézményi felkészülésre vonatkoznak. A felkészülést jelentősen megnehezíti az új előírásokat tartalmazó szabályozás késői megjelenése, a felügyeleti jóváhagyási folyamatra vonatkozó sztenderdek hiánya. A nemzeti felügyeleti hatóságok közötti együttműködés gyakorlatának bizonytalansága, a csoporttagok eltérő szabályozásának kockázata, különösen a nemzeti diszkréciók tekintetében problémákat, jelentős többletköltségeket okozhat a megfelelés biztosításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik