Gazdaság

Hat százalékkal nőhet a 2006-os uniós büdzsé

Az idei évhez képest hat százalékkal nagyobb, 112,6 milliárd euró főösszegű költségvetési tervezetet fogadott el szerdán az Európai Bizottság 2006-ra.

A José Manuel Barroso vezette testület azt javasolja, hogy a lisszaboni stratégia jegyében a források harmada a növekedés ösztönzését és a munkahelyteremtést szolgálja. A tervezett új kiadásokat jelző 112,6 milliárd eurós előirányzat az EU bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,02 százaléka.

A költségvetés legnagyobb tétele továbbra is a közös mezőgazdasági politika (CAP): itt a jövő évi kiadások mértéke a javaslat szerint 55,19 milliárd euró lenne, ami 5,2 százalékos éves növekedést jelent. A mezőgazdasági támogatásokon belül a hangsúly kezd áthelyeződni a hagyományos mezőgazdasági támogatásokról a vidékfejlesztésre: az előbbi tétel 2 százalékkal, 43,641 milliárd euróranő, míg az utóbbi 13,6 százalékkal, 7,8 milliárd euróra bővül.

A regionális fejlesztést célzó kiadások az unió bővítése nyomán 9,2 százalékkal, 22,844 milliárd euróra emelkednek a tervezet szerint.
A lisszaboni stratégia megvalósítását célzó kiadások összértéke 33,417 milliárd euró lesz, ami 8,9 százalékos éves bővülést jelent; a hangsúlyt a kutatásokra, az energetikára és a szállításra, valamint az információs társadalom fejlesztésére helyezi a bizottság.

Ami a további menetrendet illeti, a tagállamok kormányait képviselő uniós testület, a miniszterek tanácsa első olvasatban júliusban vitatja majd meg a tervezetet, az Európai Parlament pedig – szintén első olvasatban – októberben foglalkozik a javaslattal. Az unió 2006-os büdzséjét várhatóan decemberben fogadják el végleges formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik