Gazdaság

Hírek és álhírek mozgatják a tőzsdét

Kisebb-nagyobb valóságtartalommal bíró események próbálják kizökkenteni borús hangulatából a piacot. A héten folytatódhat a jegybanki kamatvágások sorozata, valamint "Az OTP és a törökök" című balkáni kalandjáték.

A jelentős pénteki emelkedés ellenére 3 százalékot esett a Budapesti Értéktőzsde indexe a múlt héten. A vezető papírok közül csak a Mol és az FHB volt képes a héten emelkedni, míg a nagy vesztesek között találjuk a két gyógyszergyári papírt, amelyek 7 százalékot meghaladó mértékű esés után lábadoznak, de a Matáv és a BorsodChem sem lehet büszke az 5 százalékot meghaladó értékvesztésére.

A BUX a hetet egy 460 pontos eséssel kezdte hétfőn, amelyet ugyan nem Draskovics Tibor menesztése váltott ki, de ami a minisztercsere nélkül valószínűleg nem lett volna ilyen mértékű. A piacok esése régiószerte bekövetkezett, sőt a fejlett piacok sem maradtak ki belőle, habár természetesen egész más okból kifolyólag estek az amerikai papírok, mint a magyar részvények.







Draskovics két tábora
Az OTP-vel kapcsolatos hírek mellett természetesen Draskovics Tibor menesztésének következményeiről is sok szó esett a piacon, amely gyorsan két táborra szakadt. Az optimisták szerint a miniszterelnök új „100 lépés” programja a lassú reformok mellett fogja letenni a voksát, amihez friss gazdasági irányra van szükség. Ezt Veres János, a szocialista párt kedvence vélhetően jobban fogja tudni elfogadtatni a „csak a választási győzelem” felfogást képviselő párttagokkal. A másik oldal szerint Veres János dolga lesz előkészíteni a választási költségvetést, ami aligha a szigorítás irányába fog mutatni. Akármelyik oldalnak is lesz igaza, abban mindenki egyetért, hogy itt immár csak a tetteknek szabad hinni, hiszen egészen a leváltásáig bombabiztosnak tűnt Draskovics Tibor helye a miniszterelnöki retorikában, csakúgy mint a kormány retorikai elkötelezettsége a 2010-es eurócsatlakozás mellett. A piaci hozamokból könnyen kiolvasható, hogy ennek nincs túl sok hitele, de legalább van még egy oka – a közvélemény-kutatások olvasásán kívül – a kormánynak, hogy kijelentse, hogy „innen szép a győzelem.”

Fókuszban az OTP és a törökök

A héten több vállalati hír is szórakoztatta a tőzsde közönségét. Mindenek előtt az OTP esetleges török kalandja rázta fel a piacot, no meg az időközben a 6000 forintos szint alá is bekukkantó árfolyamot. Pár héttel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy felrepült egy piaci pletyka, miszerint az OTP szemet vetett a török Denizbankra. A hír akkor részleges valóságtartalommal rendelkezett, ugyanis piaci információk szerint az OTP menedzsmentje csupán informális látogatást tett több potenciális felvásárlási célpontnál, így vélhetően a Denizbanknál is. Ezek akkor még nem tűntek többnek puhatolózó-bemutatkozó látogatásoknak, hiszen az OTP nem is sorolja Törökországot hivatalosan a felvásárlási célpontok közé (persze nem az országot akarja felvásárolni, hanem a török piacon szeretné megvetni a lábát).

A héten aztán ismét felröppent több pletyka a Denizbankkal kapcsolatban, amikor is a törökök bejelentették, hogy a részvények kereskedésének felfüggesztését kérték, mert egy fontos bejelentés várható. Újsághírek szerint az OTP ajánlatáról van szó, de később mindkét fél cáfolta a felvásárlást és a Denizbank cáfoló nyilatkozata után vissza is állították a kereskedést. A befektetők pedig értetlenül nézték, hogy ez lett volna az a fontos bejelentés?! Szombaton aztán tovább folytatódott a Denizbank és az OTP története, ezúttal a török napilap, a Milliyet hasábjain.

Az újság szerint az OTP, miután 40 százalékos részesedést szerez a Denizbankban, közösen fog pályázni a törökökkel az ország egyik legnagyobb takarékpénztára, a jelenleg még állami tulajdonban lévő Halkbankra. A török kormány vélhetően 2006 első felében fog privatizálni három bankot, amelyek együttesen az ország betétállományának 40 százalékával rendelkeznek. A hírek, álhírek az OTP árfolyamát sem hagyták hidegen. Pénteken már közel 4 százalékos emelkedéssel reagált a kurzus és várhatóan hétfőn is folytatja remek szereplését, amennyiben a tőzsde hitelt ad a Milliyet információinak. Márpedig nem zörög a haraszt, ha…


Itthon az MNB, Amerikában a cégek jelentenek

Hétfőn újabb kamatdöntés következik. A piac általános vélekedése szerint 25 bázispontos kamatcsökkentés fog következni, de a bizonytalanság-faktor természetesen nagyobb mindaddig, amíg jobb képet nem kapunk arról, hogy a nemrég kinevezett négy új tag mit is képvisel a Monetáris Tanácsban. A legutóbbi ülésen mindössze ketten szavaztak a 75 bázispontos kamatcsökkentés mellett, míg a többiek megszavazták a piac által is várt 50 bázispontos kamatcsökkentést.

A nemzetközi részvénypiacon a vállalati hírek domináltak. Ez idáig az amerikai irányadó S&P 500 index vállalatainak ötöde tette közzé első negyedéves gyorsjelentését. A piaci konszenzus értelmében az elemzők 10 százalékos profitnövekedésre számítottak, de a vállalatok képesek voltak ezt túlszárnyalni. Az eddig jelentett valamivel több, mint 100 vállalat eddig összesen 13 százalékos eredménybővülésről számolt be. Ez igencsak bíztató, különösen annak tükrében, hogy az energiacégek még nem is tették közzé a gyorsjelentéseiket. Márpedig széles körben gondolják úgy a befektetők, hogy az energiavállalatokra vonatkozó elemzői várakozások túl óvatosak.


Hírek és álhírek mozgatják a tőzsdét 9


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik