Gazdaság

15 százalékos részesedést szerzett az UNIQA Biztosítóban az EBRD

Több, mint 2,7 milliárd forintos tőkejuttatással 15 százalékos részesedést szerzett az UNIQA Biztosító Rt-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A tőkeemeléssel az UNIQA Biztosító jegyzett tőkéje 612 millió forinttal, a 2004. év végi 3,467 milliárd forintról 4,079 milliárd forintra nő, az eddigi tulajdonosi kör (UNIQA csoport) pedig kibővül az EBRD-vel. A tulajdonszerzést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már jóváhagyta, a cégbírósági bejegyzés folyamatban van.

Az EBRD-forrást elsősorban az értékesítés támogatására fordítják, de felmerül további akvizíció lehetősége is – nyilatkozta Ertl Pál az UNIQA Biztosító Rt. igazgatósági tagja. Jelenleg ugyan nem folynak ilyen tárgyalások, de a cég nyitott a cégvásárlásra – tette hozzá Ertl.

Az UNIQA Biztosító 2004. évi, 30,19 milliárd forintos díjbevételével a piac 5,05 százalékát tartja kézben, tavalyi, 6,63 milliárd forintnyi életbiztosítási díja az életbiztosítási piacon 2,73 százalék, 23,56 milliárdos nem életbiztosítási díjbevétele pedig több, mint 6 százalékos részesedést biztosított számára..

Az EBRD tulajdonszerzése része annak a 2003 nyarán kelt 70 millió eurós keret-megállapodásnak, melyet Kurt Geier, a z EBRD pénzügyi igazgatója írt alá Konstantin Kliennel, az osztrák UNIQA Versischerungen AG vezérigazgatójával. Ebben az EBRD vállalta, hogy kisebbségi részesedést szerez az UNIQA közép-európai leányvállalataiban. Az UNIQA Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Liechtensteinben, Spanyolországban és Németországban van jelen, a kelet-közép-európai országok közül Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban vannak leányvállalatai. A magyarországi cégcsoporthoz tartozik a biztosító társaságon kívül az UNIQA és Egyesült Közszolgálati Nyugdíjpénztár, az UNIQA Vagyonkezelő Rt., az UNIQA Egészségpénztár és a gépjármű-kárrendezéssel foglalkozó Dekra-Expert Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik