Gazdaság

15 százalékos részesedést szerzett az UNIQA Biztosítóban az EBRD

admin
admin

2005. 04. 22. 13:20

Több, mint 2,7 milliárd forintos tőkejuttatással 15 százalékos részesedést szerzett az UNIQA Biztosító Rt-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A tőkeemeléssel az UNIQA Biztosító jegyzett tőkéje 612 millió forinttal, a 2004. év végi 3,467 milliárd forintról 4,079 milliárd forintra nő, az eddigi tulajdonosi kör (UNIQA csoport) pedig kibővül az EBRD-vel. A tulajdonszerzést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már jóváhagyta, a cégbírósági bejegyzés folyamatban van.

Az EBRD-forrást elsősorban az értékesítés támogatására fordítják, de felmerül további akvizíció lehetősége is – nyilatkozta Ertl Pál az UNIQA Biztosító Rt. igazgatósági tagja. Jelenleg ugyan nem folynak ilyen tárgyalások, de a cég nyitott a cégvásárlásra – tette hozzá Ertl.

Az UNIQA Biztosító 2004. évi, 30,19 milliárd forintos díjbevételével a piac 5,05 százalékát tartja kézben, tavalyi, 6,63 milliárd forintnyi életbiztosítási díja az életbiztosítási piacon 2,73 százalék, 23,56 milliárdos nem életbiztosítási díjbevétele pedig több, mint 6 százalékos részesedést biztosított számára..

Az EBRD tulajdonszerzése része annak a 2003 nyarán kelt 70 millió eurós keret-megállapodásnak, melyet Kurt Geier, a z EBRD pénzügyi igazgatója írt alá Konstantin Kliennel, az osztrák UNIQA Versischerungen AG vezérigazgatójával. Ebben az EBRD vállalta, hogy kisebbségi részesedést szerez az UNIQA közép-európai leányvállalataiban. Az UNIQA Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Liechtensteinben, Spanyolországban és Németországban van jelen, a kelet-közép-európai országok közül Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban vannak leányvállalatai. A magyarországi cégcsoporthoz tartozik a biztosító társaságon kívül az UNIQA és Egyesült Közszolgálati Nyugdíjpénztár, az UNIQA Vagyonkezelő Rt., az UNIQA Egészségpénztár és a gépjármű-kárrendezéssel foglalkozó Dekra-Expert Kft.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.