Gazdaság

Akvizíciós készültség

admin
admin

2005. 04. 07. 08:00

Az OTP Bank 125 millió euró alárendelt kölcsöntőkével erősítette tőkehelyzetét az akvizíciókhoz és fejlesztésekhez.


Wolf László: az idén újabb tőkebevonásra is szükség lehet.

Jóllehet, kiemelkedő nyereségesség mellett működik, a gyors régiós terjeszkedés nyomán nem kerülhette ki a tőkebevonást a legnagyobb hazai pénzintézetet. Az OTP Bank Rt. közvetlenül a horvát Nova Banka vételiárának kifizetése előtt vett fel 125 millió euró (mintegy i31 milliárd forint) alárendelt kölcsöntőkét. A pénzintézet elnök-vezérigazgatója már többször hangoztatta, hogy a tőkebevonásnak jelenleg ez a legkedvezőbb formája az OTP számára, de a mostani az első alkalom, amikor a tőkepiacon élt is ezzel a lehetőséggel. „Álomszerűen alacsony felárral tudunk alárendelt kölcsöntőkével kapcsolatban szerződést aláírni” – nyilatkozta lapunknak még Zágrábban Csányi Sándor (Figyelő, 2005/11. szám).

TÚLJEGYZÉS. A március 4-i értéknappal névértéken kibocsátott, 10 éves futamidejű alárendelt kölcsöntőke kötvény kamata 55 bázisponttal haladja meg a 3 havi Euribort, kamatfizetése negyedévente történik. A kibocsátást a JP Morgan London szervezte, a papírokat a luxemburgi tőzsdére vezették be. „A kötvényt mintegy 15 jó nevű befektetési bank, illetve alapkezelő vásárolta meg” – tudtuk meg Wolf Lászlótól, a pénzintézet vezérigazgató-helyettesétől. Bár a papírokat 50 százalékkal (összesen 150 M euró értékben) túljegyezték, az OTP csak 125 millió euró értékű jegyzést fogadott el. „Most ennyi tőkebevonás is elegendő volt” – kommentálta a döntést Wolf. Várható viszont, hogy a következő – akár már idén sorra kerülő – nagyobb akvizíció kapcsán a bank ismét élni fog ezzel a lehetőséggel.

Az OTP természetesen kényelmesen ki tudta volna fizetni a 236 millió eurót az új leánybankért, ám a vásárlás következtében a szavatoló tőke és ezzel együtt a fizetőképességi mutató is jelentősen csökkent volna. Ráadásul a pénzintézet vezetése a 2004-es gyorsjelentés készítésekor 146 forintos részvényenkénti osztalékkal számolt – ez az eredmény 39 százalékának a kiosztását feltételezi -, ami a mutató további romlását idézte volna elő. A további akvizíciókra ugrásra készen álló magyar bankóriás azonban ezt nem kívánta megkockáztatni: 10 százalék körüli szinten kívánja tartani a fizetőképességi mutatót. A tőkeerejére vonatkozó jelzőszám ugyanis fontos a leendő akvizíciós tárgyalásokon.


Tőkeellátottsági fogalmak


ALÁRENDELT KÖLCSÖNTŐKE. A bank olyan forráseleme, amelyet a szavatoló tőke tartalmaz. Egy esetleges felszámolás esetén a követelések kielégítési sorrendjében csaknem a végén helyezkedik el, közvetlenül a saját tőke (a részvényesek) előtt. Kamatozik, vissza kell fizetni, a futamideje kötelezően meghaladja az öt évet.

SZAVATOLÓ TŐKE. Alapvető tőkeelemekből (pozitív és negatív) és járulékos tőkeelemekből (például alárendelt kölcsöntőke) tevődik össze. A hitelintézetek a kockázataik fedezéséhez szükséges tőkenagyság számításakor tőkeként ezt vehetik figyelembe.

FIZETŐKÉPESSÉGI MUTATÓ. Az egykori tőkemegfelelési mutató; kiszámításakor a szavatoló tőkét kell elosztani a kockázattal korrigált mérlegfőösszeggel. A hitelintézetnek a mindenkori fizetőképesség (szolvencia) fenntartása és a kötelezettségek teljesíthetősége érdekében az általa végzett pénzügyi és befektetési szolgáltatások kockázatának megfelelő tőkével kell rendelkezni; e mutatónak legalább 8 százalékot kell elérnie.

ÚJ CÉLPONTOK. Az OTP Bank éppen a napokban nyújtott be (pénzügyi kötelezettségvállalással nem járó) szándéknyilatkozatot a szerb Niska banka 99,89 százalékos részvénycsomagjának értékesítéséhez kötődő előminősítő eljárásban. Ennek során döntenek arról, hogy az értékesítésre mely érdeklődő(ke)t hívják meg. Bár e bank nem igazán nagy falat (mérlegfőösszege tavaly félévkor 49 millió euró volt, saját tőkéje pedig 20 millió euró), megvásárlása jó lehetőség lenne a szerb piacra lépéshez. Biztos azonban, hogy ezzel nem elégedne meg az OTP, hiszen deklarálta: minden piacon legalább 10 százalékos részesedésre törekszik. Szerbiában a lehetséges célpontok között van a nisi hitelintézetnél nagyobb méretű Continental banka és a Pannonska banka is, de a privatizálásra váró, mérlegfőösszeg alapján negyedik legnagyobb pénzintézet, a Vojvodanska banka esetleges megszerzése egy lépésben a szignifikáns piaci szereplők közé jutást eredményezné.

Az OTP eltökélt a szerb piacra jutás tekintetében. Bár tavaly a Jubankára kiírt privatizációs pályázaton alulmaradt a görög Alpha Bankkal szemben (nem volt hajlandó a túl magasnak ítélt vételárat megfizetni), az idén szinte biztosra vehető legalább egy kisbank megvásárlása déli szomszédunknál. De a többi szomszédos országban is tovább terjeszkedik a magyar piacvezető; fejleszt a romániai leányvállalatnál, részt kíván venni a román takarékpénztár privatizációjában, Szlovákiában és Horvátországban is további akvizíciókat hajtana végre, nézelődik az ukrán piacon, s a törökországi lehetőségeket is vizsgálja. Nem lenne az sem meglepő, ha éppen az április végi közgyűlésen jelentené be a bank első embere az újabb vásárlást. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.