Gazdaság

Akvizíciós készültség

Az OTP Bank 125 millió euró alárendelt kölcsöntőkével erősítette tőkehelyzetét az akvizíciókhoz és fejlesztésekhez.


Akvizíciós készültség 1
Wolf László: az idén újabb tőkebevonásra is szükség lehet.

Jóllehet, kiemelkedő nyereségesség mellett működik, a gyors régiós terjeszkedés nyomán nem kerülhette ki a tőkebevonást a legnagyobb hazai pénzintézetet. Az OTP Bank Rt. közvetlenül a horvát Nova Banka vételiárának kifizetése előtt vett fel 125 millió euró (mintegy i31 milliárd forint) alárendelt kölcsöntőkét. A pénzintézet elnök-vezérigazgatója már többször hangoztatta, hogy a tőkebevonásnak jelenleg ez a legkedvezőbb formája az OTP számára, de a mostani az első alkalom, amikor a tőkepiacon élt is ezzel a lehetőséggel. „Álomszerűen alacsony felárral tudunk alárendelt kölcsöntőkével kapcsolatban szerződést aláírni” – nyilatkozta lapunknak még Zágrábban Csányi Sándor (Figyelő, 2005/11. szám).

TÚLJEGYZÉS. A március 4-i értéknappal névértéken kibocsátott, 10 éves futamidejű alárendelt kölcsöntőke kötvény kamata 55 bázisponttal haladja meg a 3 havi Euribort, kamatfizetése negyedévente történik. A kibocsátást a JP Morgan London szervezte, a papírokat a luxemburgi tőzsdére vezették be. „A kötvényt mintegy 15 jó nevű befektetési bank, illetve alapkezelő vásárolta meg” – tudtuk meg Wolf Lászlótól, a pénzintézet vezérigazgató-helyettesétől. Bár a papírokat 50 százalékkal (összesen 150 M euró értékben) túljegyezték, az OTP csak 125 millió euró értékű jegyzést fogadott el. „Most ennyi tőkebevonás is elegendő volt” – kommentálta a döntést Wolf. Várható viszont, hogy a következő – akár már idén sorra kerülő – nagyobb akvizíció kapcsán a bank ismét élni fog ezzel a lehetőséggel.

Az OTP természetesen kényelmesen ki tudta volna fizetni a 236 millió eurót az új leánybankért, ám a vásárlás következtében a szavatoló tőke és ezzel együtt a fizetőképességi mutató is jelentősen csökkent volna. Ráadásul a pénzintézet vezetése a 2004-es gyorsjelentés készítésekor 146 forintos részvényenkénti osztalékkal számolt – ez az eredmény 39 százalékának a kiosztását feltételezi -, ami a mutató további romlását idézte volna elő. A további akvizíciókra ugrásra készen álló magyar bankóriás azonban ezt nem kívánta megkockáztatni: 10 százalék körüli szinten kívánja tartani a fizetőképességi mutatót. A tőkeerejére vonatkozó jelzőszám ugyanis fontos a leendő akvizíciós tárgyalásokon.






Tőkeellátottsági fogalmak


ALÁRENDELT KÖLCSÖNTŐKE. A bank olyan forráseleme, amelyet a szavatoló tőke tartalmaz. Egy esetleges felszámolás esetén a követelések kielégítési sorrendjében csaknem a végén helyezkedik el, közvetlenül a saját tőke (a részvényesek) előtt. Kamatozik, vissza kell fizetni, a futamideje kötelezően meghaladja az öt évet.

SZAVATOLÓ TŐKE. Alapvető tőkeelemekből (pozitív és negatív) és járulékos tőkeelemekből (például alárendelt kölcsöntőke) tevődik össze. A hitelintézetek a kockázataik fedezéséhez szükséges tőkenagyság számításakor tőkeként ezt vehetik figyelembe.

FIZETŐKÉPESSÉGI MUTATÓ. Az egykori tőkemegfelelési mutató; kiszámításakor a szavatoló tőkét kell elosztani a kockázattal korrigált mérlegfőösszeggel. A hitelintézetnek a mindenkori fizetőképesség (szolvencia) fenntartása és a kötelezettségek teljesíthetősége érdekében az általa végzett pénzügyi és befektetési szolgáltatások kockázatának megfelelő tőkével kell rendelkezni; e mutatónak legalább 8 százalékot kell elérnie.

ÚJ CÉLPONTOK. Az OTP Bank éppen a napokban nyújtott be (pénzügyi kötelezettségvállalással nem járó) szándéknyilatkozatot a szerb Niska banka 99,89 százalékos részvénycsomagjának értékesítéséhez kötődő előminősítő eljárásban. Ennek során döntenek arról, hogy az értékesítésre mely érdeklődő(ke)t hívják meg. Bár e bank nem igazán nagy falat (mérlegfőösszege tavaly félévkor 49 millió euró volt, saját tőkéje pedig 20 millió euró), megvásárlása jó lehetőség lenne a szerb piacra lépéshez. Biztos azonban, hogy ezzel nem elégedne meg az OTP, hiszen deklarálta: minden piacon legalább 10 százalékos részesedésre törekszik. Szerbiában a lehetséges célpontok között van a nisi hitelintézetnél nagyobb méretű Continental banka és a Pannonska banka is, de a privatizálásra váró, mérlegfőösszeg alapján negyedik legnagyobb pénzintézet, a Vojvodanska banka esetleges megszerzése egy lépésben a szignifikáns piaci szereplők közé jutást eredményezné.

Az OTP eltökélt a szerb piacra jutás tekintetében. Bár tavaly a Jubankára kiírt privatizációs pályázaton alulmaradt a görög Alpha Bankkal szemben (nem volt hajlandó a túl magasnak ítélt vételárat megfizetni), az idén szinte biztosra vehető legalább egy kisbank megvásárlása déli szomszédunknál. De a többi szomszédos országban is tovább terjeszkedik a magyar piacvezető; fejleszt a romániai leányvállalatnál, részt kíván venni a román takarékpénztár privatizációjában, Szlovákiában és Horvátországban is további akvizíciókat hajtana végre, nézelődik az ukrán piacon, s a törökországi lehetőségeket is vizsgálja. Nem lenne az sem meglepő, ha éppen az április végi közgyűlésen jelentené be a bank első embere az újabb vásárlást. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik