Gazdaság

Csak regisztrált ügynökök árulhatnak biztosítást

Március 15-éig kellett a biztosításközvetítőknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) regisztrálniuk magukat. E nélkül nem végezhető biztosításközvetítői tevékenység – áll a felügyelet hírlevelében.

A december 15. és március 15. között regisztráltaknak négy év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a munkájuk végzéséhez szükséges szakképesítést vagy diplomát megszerezzék.

Az érintettek közel 37 százaléka az utolsó pillanatra hagyta a regisztrálást, amely miatt a számítógépes rendszer több alkalommal nem volt képes fogadni a bejelentkezéseket. A PSZÁF azok számára, akik a regisztrációt március 15-éig megpróbálták és ennek a rendszerben nyoma is maradt, március 20-ig meghosszabbította a nyilvántartásba vétel határidejét.

A regisztrálást a határidő utánra halasztókat már a kétéves határidő szorítja a törvényben előírt szakképzettség megszerzéséhez. A biztosítási tanácsadó tevékenység csak felsőfokú szakképesítéssel végezhető, és középfokú végzettséggel kell rendelkezniük a biztosításközvetítőknek.

A március végéig bejelentkezett több mint 26 ezer természetes személy és hatezer gazdálkodó szervezet regisztrációjának jogosságát a PSZÁF ősztől szúrópróbaszerű vizsgálatokon ellenőrzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik