Gazdaság

Sertésgondok

admin
admin

2005. 03. 31. 08:00

Demonstrációkat fontolgatnak a sertéstartók a nagyobb állami támogatásért.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstenyésztők Szövetségének elnöke kevesli a gazda-megállapodásban elért, sertésenként 1800 forintos támogatást; legkevesebb 2000 forintot akar, s ennek érdekében akár a demonstrációk folytatására is kész. A Kossuth téri tüntetést szervezők zöme viszont elzárkózik az új követeléstől, és a szakma többsége sem támogatja azt. Zádori László, a Vágóállat és Hús Termék Tanács titkára sem érti, mit akar a tenyésztők nevében Sákán, hiszen a költségvetési keretek ismeretében még ezt a támogatási mértéket is csoda volt elérni. A szakember szerint inkább a hatósági díjak mérséklésével, a felesleges, vagy indokolatlanul magas költségek megszüntetésével, lefaragásával kellene tovább javítani a sertéstartók és húsfeldolgozók versenyképességét.

E kiadások is okozzák, hogy az élőállat mintegy 280 forintos kilogrammonkénti ára jelenleg 4-5 forinttal magasabb az uniós átlagnál. Az állategészségügyi, környezetvédelmi jogszabályok miatti túlzott költségekre példa, hogy – az EU-ban talán egyedüliként nálunk – veszélyes hulladéknak minősítették a vágóhídi hulladékot. Az ártalmatlanítással az állami tulajdonú Atev Fehérjefeldolgozó Rt.-t bízták meg, amelynek olyan magasak a díjai, hogy a cégek inkább szlovákiai, vagy ausztriai megsemmisítőbe viszik a hulladékot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.