Gazdaság

Plusz egy dimenzió

Logikus lépése a képernyők evolúciójának, hogy a színes, és újabban lapos, sőt, már hajlítható monitorok után végre háromdimenziós képet is sugározhassanak. A fejlesztők így egymás után jelennek meg a térbeli élményt ígérő megoldásaikkal; a hannoveri CeBIT-en a holland Philips és a németországi Fraunhofer Institut mutatott be többé-kevésbé ígéretesnek tűnő prototípusokat.


Plusz egy dimenzió 1

3D-s képernyők. A térbeliség érzetét keltő megoldások még csak prototípusként léteznek.

A Philips a régi kacsintós képeslapok technológiáját alkalmazva – a képernyőt különleges optikai tulajdonsággal rendelkező üveggel fedve – készített középtávolról nézve a térbeliség érzetét keltő monitort: ezen speciális formátumban átalakított, nagy felbontásban rögzített filmeket játszottak le. Ez a 3D monitor már 21 hüvelykes méretben is rendelkezésre áll.

A Fraunhofer Institut némileg eltérő koncepció alapján fejlesztette saját 3D megoldását, amelyet nem otthoni szórakoztatásra, hanem a CAD programokat használó tervezők munkájának könnyítésére szánnak. Ezt a monitort is speciális lencsével szerelték fel, amely két képet közvetítve imitálja a térbeliség érzetét: az egyiket a jobb, a másikat a bal szem számára sugározza. A megjelenített ábrák pontos pozícionálást a szemek mozgását követő sztereó kamera szabályozza, amely gondoskodik arról is, hogy a néző fejének mozgatása közben is hologramszerű képet láthasson. A bemutatott monitor hagyományos képernyőként is működik, és egy klikkelésre átvált 3D üzemmódra. A prototípusok egyelőre nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik