Gazdaság

Tengeri-betegek

Még meg sem száradt a tinta az agrármegállapodáson, máris perek sorozatára készülnek a termelők az állammal szemben a túlságosan lassú gabonaintervenció miatt.

Mintegy 80-100 millió forint kár megtérítésére indít pert az állam ellen az egyik nagy mezőgazdasági termelésfejlesztési társaság. Az IKR Rt. az állami gabonaintervencióra felajánlott, de mindeddig el nem szállított gabonakészleteinek egy részét kénytelen lesz a szabadpiacon – tonnánként a 25 ezer forintos intervenciós árnál várhatóan 4 ezer forinttal olcsóbban – értékesíteni, mert ki kell ürítenie a raktárakat. A cég az árkülönbözetet a jogszabályokat be nem tartó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon akarja behajtani. Nem lesz egyedül. Amint azt Orbán Imrétől, az Agrograin vezérigazgatójától megtudtuk, a legnagyobb hazai gabonakereskedelmi társaság jogászai is már javában készítik elő az állammal szembeni követelésük érvényesítését. Tömegessé akkor válnak majd a kártérítési perek, ha a nagytermelőket tömörítő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) gabonaválasztmányának tagjai adják be a keresetet a hivatallal szemben.


Tengeri-betegek 1

A MOSZ szerint nincs program, amely alapján időben átvehetnék az intervencióra felajánlott gabonát.

TÖBBLETKIADÁSOK. Korainak bizonyult tehát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elégedettsége, hogy a kormány 15 milliárd forintos átcsoportosítással, költségvetési többletkiadás nélkül úszhatja meg az agrárbajokat a háromhetes demonstrációt követően. A beígért gabonaperekkel becslések szerint legalább 8-12 milliárdos többletet követelő intervenciós bomba kezdett ketyegni, miután március végén lejár a hatóság számára kötelező határidő a gabonaraktárak kiürítésére, az intervenciós ár megfizetésére.

Hiába csitította Németh Imre a demonstráló gazdákat, hiába foglalták a megállapodásba, hogy az agrártárca felgyorsítja az intervenciós felvásárlást, a tiltakozásból – legalábbis intézményesen – kimaradó MOSZ gabonaválasztmánya most arra buzdítja a tagokat, hogy áprilistól jogi úton érvényesítsék az állammal szembeni követelésüket.

A tavalyi 17 millió tonnás rekord-gabonatermésből a MOSZ adatai szerint eredetileg mintegy 4,2 millió tonnát ajánlottak fel – más adatok szerint akár 5,5 millió tonnát is – intervenciós felvásárlásra. A gyakorlatban azonban ez túl lassan halad, március elején az átvételi hányad nem érte el a 20 százalékot sem. Tóth István, a MOSZ titkára szerint az elhúzódó ügyintézés miatt sok gazda fizetőképessége is megingott. Mintegy 943 ezer tonna gabona intervenciós felajánlását vissza is vonták, és a tonnánkénti 25 ezer forintos intervenciós árnál olcsóbban, 18-22 ezer forintért a szabadpiacon adták el, hogy azonnal pénzhez juthassanak. Az így elszenvedett veszteség meghaladta a 4,5 milliárd forintot.


Tengeri-betegek 2

Tóth István ezért arra hívta fel a gazdák figyelmét, hogy van mód a károk megtérítésére. A vonatkozó uniós rendelet alapján, ha március végéig nem rendelkezik az illetékes hivatal a tavaly novemberben felajánlott gabona elszállításáról – aminek kicsi a valószínűsége, hiszen az intervenciós raktárkapacitás a MOSZ adatai szerint csak mintegy 2,5 millió tonna -, akkor április elsejétől indítható a kártérítési eljárás.

SEGÍTSÉG NÉLKÜL. Tóth szerint a szaktárca vezetése nem érzi, hogy a teljes összeomlás előtt áll a gabonapiac, és nem tesz érdemi lépéseket. Nincs program, amely alapján időben megtörténhetne az intervencióra felajánlott gabona átvétele, aminek segítségével kiszámíthatóak lennének a piaci folyamatok is. A külföldi raktárakban történő elhelyezés, kiszállítás tonnánként 10 ezer forint: ez a gabonaár fele. Ráadásul kevés az esély arra, hogy éppen a távoli holland, belga raktárak közelében tudják majd értékesíteni a termést. Nincs kormányprogram a raktárfejlesztésre, pedig legalább további 1,5 millió tonnás új tárolótérre lesz gyorsan szükség.

És már nem csak a tavalyi rekordtermés sorsa a tét. Közeleg Péter-Pál napja, alig négy hónap múlva további 5-7 millió tonnával itt az új kalászos termés, miközben még tele vannak a raktárak a régivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik