Gazdaság

Nagy dobások

Samsung SCH-V770


Kinek? Aki nem akar két gépet cipelni.
Mennyiért? Nem ismert.
+ 3-szoros optikai és 5-szörös digitális zoom.
– Aránytalan külső.

Az IT-világ hannoveri megafórumára minden gyártó igyekezett előrukkolni valami újdonsággal. Kitolódnak a határok, immár semmi sem lehetetlen a mobilunkkal – hirdetik a cégek legújabb nagy dobásai, a régi típusok eldobására buzdítva a telefonálót. A Samsung a világ első 7 megapixeles kamerával ellátott telefonját mutatta be a CeBIT-en. Az SCH-V770 a gyártó szándékai szerint a hasonló digitális fényképezőgépekkel azonos fotóminőséget ad. A kütyü 3-szoros optikai és 5-szörös digitális zoommal, autofókusszal és kézi beállítási lehetőségekkel csábítgatja azokat, akik már régóta nem akarnak két készüléket cipelni magukkal. A „fotofon” kijelzője QVGA-felbontású, és 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes. A dél-koreai gyártó gépe a mai telefonoknál robusztusabb, a hasonló képességű fényképezőgépeknél viszont könnyedebb megjelenésű.

Sony Ericsson W800


Kinek? Zenemániásoknak.
Mennyiért? Nem ismert.
+ 150 zeneszám rögzítése, 2 megapixeles kamera.
– Lehetne retrósabb a design.

A zenefüggők régi kívánságát teljesíti a Sony Ericsson, egy jól csengő retró márkanév alatt. A Walkman becenevű W800-as rádiótelefon a mobil tulajdonságait a digitális zenelejátszóéival egyesíti. A készülék akkumulátora 30 órán át bírja, a fél gigás Memory Stick Duo 150 zeneszámot tud tárolni. A lejátszóra a számítógépről a Disk2Phone szoftverrel tölthetik le kedvenc nótáikat a sétálók. A zenelejátszó a telefontól független, így például egy repülőúton is hódolhatunk a muzsika élvezetének a navigáció megzavarása nélkül. A készüléket 2 megapixeles kamera is gazdagítja. A magyar piacon nyártól kapható a készülék háromsávos változata.

Siemens SXG75


Kinek? 3G-fanatikusoknak.
Mennyiért? 500 és 700 euró között.
+ UMTS-kapcsolattal ellátott.
– Videózáshoz túl kicsi a kijelző; borsos ár.

Kifejezetten harmadik generációs hálózatra szánt készülékkel rukkolt elő a Siemens. Az SXG75 modellt rendhagyó módon két kamerával látták el tervezői: az egyikkel 2 megapixeles fotókat készíthetünk, míg a másikkal videóbeszélgetést is folytathatunk, vagy videóklipet forgathatunk. A telefon GPS-navigációs rendszerrel segíti az úton levőket, emellett információkat ad a közelben lévő éttermekről vagy látnivalókról. A gyors UMTS-kapcsolattal a mobiltelefonon videózni is lehet, azaz a világhálóról letöltött filmeket azonnal megnézhetjük a kijelzőn. A csodakütyü hordozható rádióként, valamint MP3-lejátszóként is használható. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik