Gazdaság

Kínai negyed

admin
admin

2005. 03. 24. 08:00

Úgy hozta a sors, hogy a volt keleti blokk országai közül Közép-Európában Magyarország lett a kínai diaszpóra elsődleges „befogadóhelye”. A kínai populáció csupán az itteni piac telítődését - és a vámszabályok szigorítását - követően, a kilencvenes évek közepétől kezdett a környező országokba is kirajzani. Mindezek után nem csoda, hogy a régió legnagyobb kolóniája nálunk él.

Hivatalosan csupán annyit tudni, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nyilvántartásában ma 6840 Magyarországon élő kínai állampolgár szerepel, ám becslések szerint mintegy 20-30 ezren lehetnek.


Ha a pontos számot nem is ismerjük, nyilvánvaló, hogy ma már több tízezer kínai él közöttünk. A boltjaikban vásárolunk, az éttermeikben ebédelünk és vacsorázunk, a józsefvárosi piacot pedig már csak „kínai piacként” emlegetjük. A gyermekeink alkalmasint egy osztályba járnak az ő – magyarul már remekül beszélő – fiaikkal és lányaikkal, akikkel együtt tanulják a magyar irodalmat vagy történelmet. Ha betegek vagyunk, egyre többen térünk be a kínai gyógyítók rendelőjébe, és ma már teljesen természetes, ha kínai család költözik a szomszéd lakásba. (Annál is inkább, mert ahogyan ők sem törekszenek arra, hogy afféle „amerikai típusú” kínai negyedekbe tömörüljenek, a magyar hatóságok is mindenképpen szeretnék megakadályozni a „gettósodást”.)

Együtt élünk velük, mégis roppant keveset tudunk róluk. Tény, hogy a kínaiak többsége is átmeneti állapotnak tekinti az itt-tartózkodást, nem nagyon igyekeznek integrálódni a magyar társadalomba, sőt sokan közülük tovább is állnak Nyugat-Európába – vagy visszatérnek hazájukba. Másfelől viszont a magyar lakosság is, bár a mindennapi életben jól kijön a kínaiakkal, nem akar velük közelebbi kapcsolatba kerülni. Ennek a távolságtartásnak rosszabb esetben az a következménye, hogy sötét hiedelmek kelnek szárnyra, jobb esetben csupán elszalasztunk egy esélyt. Ami konkrét üzleti esély is lehet, hiszen Kína ma már globális gazdasági nagyhatalom, és tisztán látható: egy-két évtizeden belül akár világelsővé is válhat. Ahhoz pedig, hogy ebből Magyarország is profitáljon, nagy segítségünkre lehetnének a köztünk élő kínaiak. Érdemes tehát velük egy kicsit közelebbről is megismerkedni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.