Gazdaság

Elővárosi történet

Nem a legolcsóbb, de a vasúttársaság szerint a legelőnyösebb ajánlatot adó gyártótól vesz modern vonatokat a MÁV.

Esze ágában sem volt elköltözni annak a hollandiai marketingmenedzsernek, akit cége egy több mint 100 kilométerre fekvő, másik városba helyezett át. „Vonattal egy óra alatt kényelmesen be tudok járni, és útközben még dolgozhatok is” – indokolta döntését. Magyarországon bő egy óra vonatozással ma például a 67 kilométerre fekvő Székesfehérvárról lehet ingázni a fővárosba, ám nyitott laptopokat szinte sosem látni ezen a vonalon.


Elővárosi történet 1

A győztes modell. Szép csendesen.

MEGLEPŐ FORDULATOK. A stagnáló utaslétszámmal küszködő vasúttársaság jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy – az Intercity szolgáltatás mellett – az elővárosi közlekedés színvonalának javításával megőrizze, esetleg javítsa pozícióit. Míg naponta 124 ezren „másznak le” a vonatok magas lépcsőiről a fővárosi pályaudvarokon, addig az autóval ingázók száma a dugók ellenére is jóval 200 ezer fölött jár. Látványos fejlődést ígér az a tender, amelyet csaknem másfél éves pályáztatás után a napokban zárt le a MÁV. Egy év múlva, a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi és a tatabányai vonal mentén lakók hirtelen időutazásban is részt vehetnek majd, amikor az állomásra a megszokott lerobbant szerelvények helyett befut a svájci Stadler cég modern, csendes, alacsonypadlós villamos motorvonata. A Stadler – és partnere a Ganz Transelektro Rt. – nem mindennapi procedúra végén nyerte meg a tendert, Flirt nevű modelljével. „A kiírás szerint nem feltétlenül a legolcsóbb, hanem a legelőnyösebb ajánlatot adó pályázót kellett kiválasztanunk” – szögezte le idejében Lékai Gusztáv, a MÁV főigazgatója, még mielőtt a végeredményt ismertette volna. És valóban, nem a Stadler-Ganz Transelektro kínálta a legolcsóbb beszerzési értékű szerelvényt, mégis megelőzte a pályáztatás végén rajta kívül már csak egyedül álló kanadai Bombardier-t (az értékelés utolsó körének részleteit lásd külön).

Vasutas körökben ez nem keltett meglepetést, az ügyhöz közel állók már fél évvel ezelőtt is úgy nyilatkoztak a Figyelőnek, hogy a svájci-magyar páros biztos befutónak számít. Pedig akkor még négy, nagyjából egyformán jó műszaki, kereskedelmi és pénzügyi konstrukciót kínáló neves cég állt versenyben. Január közepén azonban kihullott a Siemens, amely a MÁV szerint „nem tudott megfelelni az elvárt műszaki követelményeknek”. A németek a tendereztetés idején érvényes műszaki előírásoknak való megfelelést vállalták, a megrendelő azonban a szállításkori, vagyis a 2006-os követelményrendszert kérte. A Siemens elfogadta a kizárásról szóló döntést. Érdekesség, hogy a cég a kiesés előtt pár nappal kötött szállítási szerződést a MÁV-val 5 Desiro típusú motorvonat szállítására és további 5 szerelvény opciójára. Ebből a dízelüzemű vonatfajtából jelenleg 13 jár a Budapest-Esztergom vonalon, ám ugyanennek a villamos változata most elbukott a műszaki vizsgán.

Talent kontra Flirt

Elővárosi történet 2

Összesen 19 jellemzőt pontoztak a MÁV tenderén az értékelésnél, ebből hat tartozott a pénzügyi részhez. Az utolsó fordulóban a pályázóknak ez utóbbiak esetében lefelé kellett licitálniuk anélkül, hogy ismerték volna a többi összetevőre kapott pontjaik számát.

Elővárosi történet 3

A Flirt a hatból csak két helyen bizonyult jobbnak: kisebb a karbantartási költsége, továbbá jóval kevesebb áramot fogyaszt. Pusztán a szerelvények árát tekintve – egy utasférőhelyre vetítve – tehát a Talent olcsóbb. Mindezek ellenére összességében még a pénzügyi értékelést is a Flirt nyerte meg, mert azt a két jellemzőt, amelyben jobbnak bizonyult, nagyobb súllyal vették figyelembe a pontozásnál (a súlyozás mértékét a pályázók előre ismerték).

Elővárosi történet 4Hasonló a helyzet a 19 szempontot nézve: a Talent 10, a Flirt 9 helyen nyert, és súlyozás nélkül a Talent kapott több pontot. Ezeket viszont aztán a súlyozásnak megfelelően úgy szorozták fel, hogy a Flirt megelőzte riválisát. Az elérhető 1000 pontból a Flirt 929,08, a Talent 922,51 pontot kapott, a verseny tehát minimális különbséggel dőlt el.




Az utolsó pillanatig versenyben volt viszont a francia Alstom, amely emeletes szerelvényeket ajánlott. Bár Lékai Gusztáv szerint a bírálóbizottság nem idegenkedett az emeletes vonatoktól, vasutas körökben már a pályázat beadása óta közszájon forgott, hogy a cégnél sokan ellenzik ezeket. A szerkezetből adódó nagyobb tengelyterhelés valóban hátránynak bizonyult az értékelésnél, a franciák azonban formailag nem ezen buktak el. „A cég nem fogadta el, illetve feltételekhez kötötte azt a kitételt, hogy a szállítás akkor teljesül, ha a járművek megkapták a magyar üzemeltetési engedélyt” – indokolta a kizárást a főigazgató.

VÉGSŐ JÁTSZMA. Így maradt az utolsó fordulóra a Stadler-Ganz Transelektro mellett egyedüli vetélytársként a Bombardier, bár korábban e cégek ajánlatát is érték kritikák. A kanadaiak Talent nevű modelljének villamos változata viszonylag új fejlesztés, és az osztrák vasút például számos gyermekbetegséggel találta szembe magát, amikor tavaly nyáron forgalomba helyezte az efféle szerelvényeket. A Flirt viszont az eddigi kizárólagos belföldi bemutatkozás után csak mostanában kezd más európai országokban megrendeléseket kapni. A kiírás szerint viszont legalább 10 Flirtnek már legalább egy éve futnia kellett volna valamelyik uniós tagország hálózatán, a svájci referencia tehát nem volt megfelelő. A MÁV azonban, amikor a probléma felmerült, elfogadta a jármű egy korábbi, a feltételt teljesítő változatát, a pontozási rendszerben pedig már győzött a Flirt.

A 30 vonat megvételére hitelt nyújtó bankot külön közbeszerzéssel választják ki a következő hónapokban. Az összességében 40 milliárd forinthoz közelítő beszerzési értékhez hozzájön még a vonatok 30 évre vállalt karbantartása és tisztítása, amelyet a szállító magyar partnerének bevonásával fog végezni, a MÁV szolgáltatási díjat fizet. A vasúttársaságnak lehetősége van előre kötött áron további 30 motorvonatot vásárolni a nyertestől, az opció az első 10 vonat átvétele után egy hónapig él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik